Parkinson Tedavisi

Parkinson Tedavisi

Yazı İçeriği

Parkinson tedavisi için günümüzde pek çok farklı ilaç ve uygulama bulunmaktadır. Ancak, bu tedaviler Parkinson hastalığını tamamı ile ortadan kaldırmamaktadır.

Kalıcı olarak bir tedavi yöntemi söz konusu olmasa da belirtilerin hafifletilmesi ve hastalığın ilerlemesinin önlenmesi ya da yavaşlatılması için mevcut tedavi yöntemleri bir hayli önemlidir.

Parkinson Hastalığı Tedavisi

Parkinson hastalığının titreme, uyku bozukluğu, kaslarda sertleşme, idrar tutma problemleri gibi birçok farklı belirtisi mevcuttur. Günümüzdeki tedavi yöntemleri bu belirtilerin hafifletilmesi ve hastalığın ilerleyerek ciddi komplikasyonlara sebep olmasının önüne geçilmesi üzerine yoğunlaşmaktadır.

Parkinson tedavisi için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri ilaç tedavisidir. İlaçlar yürüme, hareket ve titreme ile ilgili sorunları yönetmekte yardımcı olabilir. Bu ilaçlar, beyinde dopamin adı verilen nöronu arttırır veya değiştirir.

Parkinson hastalığı olan kişilerde, diğerlerine kıyasla daha düşük beyin dopamin konsantrasyonu vardır. Ancak, dopamin beyne giremediği için doğrudan verilmesi mümkün olmayan bir maddedir.

Tedaviye başladıktan sonra belirtilerde belirgin düzelme olabilir. Ancak, zamanla, ilaçların yararları azalabilmektedir. Buna rağmen, genellikle belirtileri kontrol altına almakta hala etkilidirler.

Parkinson hastalığı olan çoğu insan ilaçla parkinson tedavisi edilse de bazı durumlarda derin beyin stimülasyonu adı verilen bir ameliyat türü kullanılır.

Ameliyat düşünülüyorsa, uzmanlar olası riskleri ve faydaları hasta ile paylaşır.

Derin beyin stimülasyonu, kalp piline benzer bir nabız jeneratörünün göğüs duvarınıza cerrahi olarak yerleştirilmesini içerir.

Bu jeneratör, derinin altına yerleştirilen 1 veya 2 ince kabloya bağlanır ve tam olarak beyninizdeki belirli alanlara yerleştirilir.

Telin içinden geçen ve beyninizin Parkinson hastalığından etkilenen kısmını uyaran atım jeneratörü tarafından küçük bir elektrik akımı üretilir.

Ameliyat Parkinson hastalığını ortadan kaldırmasa da bazı insanlar için semptomları hafifletebilir.

Bu yöntemlere ek olarak, doğru beslenme de semptomların kontrol altında tutulması için önemlidir.

Parkinson Hastalığı İğne Tedavisi

Hastalığın tedavisinde apomorfin adı verilen bir enjeksiyon uygulaması da kullanılabilir. Bu enjeksiyon, yürümeyi ve konuşmayı etkileyen belirtilerin arttığı evrelerde tercih edilmektedir.

Apomorfin enjeksiyonu, dopamin agonistleri adı verilen bir ilaç sınıfındadır ve kapalı tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. İğne tedavisi ile verilen madde, beyinde üretilen ve hareketi kontrol etmek için gerekli olan doğal bir madde olan dopaminin yerine geçerek etkisini gösterir.

Parkinson Kök Hücre Tedavisi

Parkinson hastalığı olan kişilerde, beynin hareketi kontrol eden kısımlarına mesaj gönderilmesine izin veren bir kimyasal olan dopaminden yeterli miktarda yoktur. Hastalık, beynin bir kısmında substantia nigra adı verilen dopamin üreten sinir hücrelerini veya nöronları hedefler ve öldürür, ancak, beyindeki bazı diğer sinir hücrelerini de etkiler ve bu da Parkinson’un uyku, motivasyon, düşünme vb. farklı belirtileri olmasına sebep olur.

Kök hücre tedavisi, beyindeki hasarlı dopamin üreten sinir hücrelerinin değiştirilmesi ve onarılmasına katkı sağlayabilir. Bunun yanı sıra, mezenkimal kök hücreler, enflamasyonu hedefleme ve azaltma yeteneğine sahip olduğu için nörolojik sorunlara yardımcı olabilir.

Parkinson Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Günümüzde, maalesef, Parkinson hastalığının ortadan kesin olarak kaldırılmasını sağlayan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Buna rağmen, umutsuzluğa kapılmamak gerekir çünkü mevcut tedavi yöntemleri ve ilaçlar semptomların ciddi oranda azaltılmasını sağlayabilmektedir. Bu sayede hastaların yaşam kalitesi de arttırılmaktadır.

Huzurevi hizmetlerinden yardım almak sürecin hem hasta hem de yakınları için daha rahat geçmesini sağlayabilmektedir.

Parkinson Ozon Tedavisi

Ozon tedavisi, Parkinson semptomlarının tedavisinde yeni ve etkili bir gelişme olarak kabul edilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar, ozon tedavisinin hem serebral mikrosirkülasyonun aktivasyonu hem de nöronlar tarafından enerji üretiminin arttırılması için etkilidir.

Bu yöntemde, hastadan kan alınıp, laboratuvar ortamında doğrudan kana uygulama yaparak ozonlanması ve hastanın vücuduna geri verilmesi ile gerçekleştirilir.

Parkinson Tedavisi Bitkisel Çözüm

Bazı hastalar, tedavi sürecinde doğal yöntemler kullanarak olumlu sonuçlar elde etmek isteyebilir. Bunun için bazı bitkiler kullanmak hastalığın semptomlarını hafifletmeye iyi gelebilir.

Bu bitkilere örnek olarak çemen tohumu ve ginseng kökü verilebilir. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken şey, ilaçlarınız ve mevcut tedavi yöntemlerinize ek olarak bir şey kullanmak isteyen hastaların, mutlaka doktorlarına danışarak hareket etmesidir.

Parkinson Pil Tedavisi

Derin beyin stimülasyonu, beyne elektrot adı verilen ince tellerin cerrahi olarak implante edilmesini içeren geç evrede olan hastalar için kullanılan bir tedavidir. Bu teller kafaya küçük elektrik darbeleri verir, bu da yavaş hareketi, titremeyi ve kast sertliğini azaltmaya yardımcı olur.

Halk arasında bu uygulamaya pil takma yöntemi de denebilmektedir. Tedavinin fiyatları, tedaviyi yapan kuruma, doktora ve hastanın sağlık geçmişine göre farklılık gösterebilmektedir.

Parkinson İğne Tedavisi

İğne tedavisi, hastalardaki dopamin eksikliğini hedef alan bir tedavi çeşididir. İğne aracılığı ile verilen madde, beyinde dopamin gibi etki göstererek, nöronlar arasındaki iletişimi olması gereken seviyeye çıkartmayı hedefler.

İğne deri altına enjeksiyon yoluyla yapılır ve çok kısa sürede etkilerini göstermeye başlar.

Sıkça Sorulan Sorular:

Ozon tedavisi Parkinson hastalığına iyi gelir mi?

Ozon tedavisi, diğer tedavi yöntemlerine kıyasla daha yeni bir yöntemdir. Yeni olmasına rağmen, belirtileri hafifletmek için etkili olduğu düşünülmektedir.

Parkinson hastalığı tedavisi nedir?

Parkinson için birden fazla tedavi yöntemi bulunmaktadır ve hangi tedavinin uygulanacağı hastanın durumuna göre değişebilir. Bunlardan bazıları ilaç tedavisi, iğne ve ameliyattır.

Parkinson hastalığı tedavisi var mı mümkün mü?

Hastalığın kesin tedavisini yapmak günümüzde mümkün değildir fakat mevcut tedavi yöntemleri birçok belirtinin kontrol altına alınabilmesini sağlamaktadır.

Parkinson kök hücre tedavisi nerede yapılır?

Kök hücre tedavisi ancak gerekli donanıma ve uzmanlara sahip özel kök hücre tedavi merkezlerinde gerçekleştirilmektedir.

Parkinson tedavisi bulundu mu?

Hastalığı tamamen tedavi eden bir yöntem için hala araştırmalar devam ediyor olsa da mevcut tedaviler belirtilerin kontrol altında tutulmasına yöneliktir.