Huzurevi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Bu bölümde huzurevi ve yaşlı bakım merkezi ile ilgili aklınıza takılan sorular ve cevaplarını bulabilirsiniz.

Huzurevi hangi bakanlığa bağlıdır ?

Türkiye’de faaliyet gösteren tüm devlet huzurevleri ve özel huzurevleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet vermektedir. İstanbul’daki Asude Yaşam Ve Sağlık Merkezi şubeleri de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenli aralıklarla Özel Huzurevleri ile Huzurevi Yaşlı Bakım Merkezleri Yönetmeliği‘ne göre hizmet kalitesi ve standartları açısından denetime tabi tutulmaktadır.

Türkiye’de toplam kaç tane huzurevi vardır ?

Türkiye’deki huzurevi sayısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından toplam 425 olarak açıklanmıştır. Bu huzurevlerinin 142’si bakanlığa bağlı olarak hizmet vermektedir. Türkiye’de toplam huzurevi kapasitesi 31477 kişi olup 25434 yaşlı huzurevlerinden faydalanmaktadır.

Kimler kurumlarda sorumlu müdür olabilir?

Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezlerinde sorumlu müdür olmak için lisans mezunu Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Hemşire, Fizyorterapist ve Doktor olmak gerekir, ayrıca üniversitelerden lisans mezunu olup kurumlarda 3 yıl kurucu Müdür olarak görev yapmış olması şartı aranır.

Huzurevi neden gereklidir ?

Uzman doktor ve geriatri hemşireleri gözetiminde profesyonel yaşlı bakımı hizmeti almak için yaşlının huzurevinde kalması daha doğru bir çözümdür. Yemek saatleri ve ara öğünleri düzenli olarak takip edilir. Ateş, nabız, solunum ve tansiyon takipleri düzenli olarak yapılır. Yaşlının varsa hastalıkları uzman doktorlar tarafından huzurevi bünyesinde düzenli aralıklarla kontrol edilir. İlaçları hemşire tarafından yaşlının ihtiyaçlarına göre düzenlenir ve saatinde düzenli verilir.

Huzurevi nasıl yazılır ?

Yaşlanmış kimselerin bakımlarının yapıldığı ve barındığı kurum anlamındaki “huzurevi” kelimesi Türk Dil Kurumu’na göre birleşik olarak yazılır.

Huzurevine kaç yaşında gidilir ?

Özel huzurevine 55 yaşında gidilir. Devlet huzurevleri kalma yaşı ise en az 60 olarak belirlenmiştir.

Geriatri hemşiresi ne iş yapar ?

İlaç Uygulamaları
Enjeksiyon
Serum Takma / Çıkarma
Sonda ve Katater Uygulamaları
Kan Alma
Pansuman ve Yara Bakımı
İnfüzyon Uygulamaları
Ostomi Bakımı
Hasta, Hasta Yakını Eğitimi ve Danışmanlık

Yaşlılar yanında mobil telefon bulundurabilir mi?

Bakım yaşlılarına kesinlikle telefon tavsiye edilmemekte birlikte huzurevi yaşlılarına ise çok büyük tuşlu telefon tavsiye edilmektedir.  Yaşlıların gözleri çok iyi görmediği için yeşil ve kırmızı renklerin kullanıldığı açma ve kapama tuşları kullanım açısından çok faydalı olacaktır. Telefon sesinin yüksek olması yaşlıların telefon çaldığında uzaktan duymasını kolaylaştıracaktır. Yaşlı telefonda konuşurken karşıdaki kişinin söylediklerini daha iyi duyabilmeleri için telefonun hoparlör sesinin de yüksek olması gerekir. Yaşlıların telefonu sık sık düşürebileceği veya üzerine su ve benzeri sıvı maddeler dökebileceği gerçeğini yaşlılar için telefon alırken göz ardı etmemelisiniz.

Huzurevine nasıl başvurulur ?

Şayet 55 yaş üzerindeyseniz madde bağımlısı ve bulaşıcı hastalığınız yok ise özel huzurevi̇ ve yaşlı bakım merkezlerinden hizmet almak için müracaat edebilirsiniz, ancak istisnai bir durum ise madde bağımlılığınız ve bulaşıcı hastalığınız olmama şartında bakıma ihtiyacı olan 55 yaş altı müracaatlar İçin sosyal inceleme raporu ile özel onay alınabilmektedir.

Yaşlı misafirimizin bulaşıcı hastalığa sahip olmadığı, bulaşıcı hastalığı olduğu durumda hastalığın enfeksiyon hastalığı ve klinik mikrobiyoloji uzmanının toplu yaşam yerlerinde kalmasına engel bulaşıcı hastalık olmadığına dair raporu ile akıl ve ruh sağlığının yerinde olduğu,  uyuşturucu madde ve alkol bağımlısı olmadığını kanıtlayan ve yaşlının huzurevi hizmetinden veya yaşlı bakım merkezi hizmetinden yararlanmasının uygun olacağını belirten özel veya resmi sağlık kuruluşlarının yalnızca ilgili bölümlerinden alınacak sağlık durumlarını gösterir rapor gerekiyor.

*Bu raporları Asude Yaşam Ve Sağlık Merkezi sizin adınıza anlaşmalı sağlık kurumlarından sizi yormadan tedarik ediyor.

Yaşlı Bakım Merkezi ve Huzurevi arasındaki farklar nelerdir ?

Huzurevi: Sağlıklı yaşlıları huzurlu bir ortamda korumak ve bakmak, sosyal, fiziksel ve moral ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişileri tarafından kurulan ve yirmi dört saat yatılı hizmet veren en az 20 kapasiteli sosyal hizmet kuruluşudur.

Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi: Sağlıklı yaşlılar ile özel bakım yaşlılarına, aynı binanın farklı bölümlerinde 24 saat yatılı hizmet veren en az 20 yatak kapasiteli sosyal hizmet kuruluşudur.

Huzurevi doktoru ne iş yapar ?

Konsültasyon
Gerekli Tedavi ve İlaç Uygulamaları
Hastanın Düzenli Kontrolü ve Takibi
Akut ve Kronik Hastalıkların Takibi ve Bakımı
Tıbbi Danışmanlık ve Koordinasyon; Sağlıkla İlgili Her Türlü Bilgilendirme ve Yönlendirme

Yaşlı bakım personeli ne iş yapar ?

Günlük yaşam aktivitelerinin desteklenmesi
Kişisel temizlik yardımı
Tuvalet / banyo desteği
Giyinme / soyunma desteği
Ağızdan verilen ilaçların hazırlanması ve takibi
Hayati bulgu takibi (Nabız / tansiyon / solunum / ateş ölçümü)
Beslenme desteği
Arkadaşlık / sohbet ve vakit değerlendirme
Egzersiz desteği

Yatalak hasta nasıl bakılır ?

Asude Yaşam Ve Sağlık Merkezi yatağa bağımlı (yatalak) yaşlı hastaların bakımları için yatalak hasta bakımı konusunda tecrübeli personeller ile çalışmaktadır. Önceliklerimiz :
Vücut hijyeninin korunması
Deri bütünlüğünün sağlanması
Yatak yaralarının önlenmesi
Oluşmuş yatak yaralarının bakımı
Yatak içi aktif, pasif hareketler ile kas iskelet sistemi olumsuz etkilerinin giderilmesi
Kardiak ve solunum problemlerinin oluşmasının engellenmesi

Huzurevi bünyesinde hangi yaşlı hastalıklarının bakımları yapılıyor ?

Asude Yaşam Ve Sağlık Merkezi bünyesinde çalışan doktorlar, geriatri hemşireleri ve hasta bakıcılar yaşlı misafirlerimizin tüm hastalıklarına özel yaşlı bakımı programı uygulamaktadır. Alzheimer, demans, parkinson, felçli ve yatalak, trakeostomili, burundan beslenen, pegli, ev tipi ventilatör kullanan yaşlı hastalar yaşlı bakım evi içerisinde profesyonel bakım görmektedir.

Özel Huzurevi fiyatları ne kadar ?

Özel huzurevi fiyatları farklı koşullara göre değişmektedir. Dilerseniz huzurevi fiyatları için yazımızı, yaşlı bakım evi fiyatları için ise bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Kurumlarda Minimum Kalma süresi ne kadardır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2008 yılında çıkan yönetmeliğine göre, kuruma kabulü yapılan misafir için tespit edilen aidat miktarı kabul aşamasında 1 aidat tutarı kadar peşin alınır ve depozito olarak kaydedilir, o ay içinde ayrılsa dahi ücret iadesi yapılmaz. Ancak bu süre içinde misafirin vefat etmesi halinde kaldığı süre ve ekstra masraflar düşülür kalan kısım iade edilir.

Aidatların ödenmesi ne zaman yapılır?

Aidatlar; misafirin kuruma kabulünün yapıldığı tarih baz alınarak peşin yapılır,

Fiziki Koşullar nasıldır?

Çamlıca şubemizde 1,2,3 kişilik odalardan oluşan toplam 60 yatak kapasitesi mevcut olup, her oda da Banyo-WC bulunmaktadır. Bu yatak kapasitesinin içinde 15 adet palyatif yatak kapasitesi bulunmakta olup bu yatakların başlarında merkezi sistemden Oksijen ve aspirasyon sistemi mevcuttur. Ayrıca tüm yataklarımız özel yapım hasta yatağı şeklinde özel olarak yaptırılmıştır. Tüm odalarımızda Hasta yatağı, gardolap, komidin, masa, Büyük ekran TV, Telefon ve misafir sayısı kadar Özel Koltuk-Sandalye bulunmaktadır. Bina 4 tarafı açık 850 m2 meyve ağaçları bulunan bahçeye sahiptir.

Şişli şubemizde 1,2,3 kişilik odalardan oluşan 63 yatak kapasitesi mevcut olup, 4.kat ve 5. Kattaki odalarda Banyo-Wc mevcut olup bu katlar mobilize misafirlerimiz için düzenlenmiştir. Diğer katlardaki odalarımız yarı mobilize ve imobilize misafirlerimiz için düzenlenmiştir. Bu şubemizde de 4 yatak palyatif yatağımız mevcuttur. Yine tüm yataklarımız hasta yatağı şeklinde düzenlenmiştir. Kurumdaki her odada Hasta yatağı, gardolap, komidin, masa, büyük ekran TV, telefon ve misafir sayısı kadar koltuk veya sandalye bulunmaktadır. Binamızın 3 cephesi açık ve 100 m2 bahçe bulunmaktadır.

Sözleşme İmzalanıyor mu?

Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezlerinde Sözleşme yapılmamaktadır.

Misafirlerin dışarı çıkma imkânı var mıdır?

Misafirin akli melekleri yerinde ise kendisinden girerken alınan dilekçe beyanı ile dışarı saatlik izin kâğıdı düzenlemek şartıyla çıkması mümkündür. Misafirin akli melekeleri yerinde değil ise giriş dilekçesine imza atan yakının refakati ve izin dilekçesi ile dışarı çıkarılması mümkündür.

Kapasitemiz?

Çamlıca şubenin kapasitesi 60, Şişli Şubesinin kapasitesi ise 63 dür.

Huzurevi Fiyatları nasıl tespit edilir?

Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezlerinin fiyatları bağlı bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün belirlediği limitler aralığında kurumca tespit edilir.

Hasta Alt Bezi Temini yapılır mı?

Kurum olarak misafirimizin hasta alt bezi ihtiyacı var ise ve rapor olarak düzenlenmiş ise devletin karşıladığı kısmın üzerine eklenecek farka aidata eklenerek aidat ile tahsil edilir ve temin edilir.

Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezleri ziyareti mümkün mü?

Misafir yakınları misafirlerin rahatsız olmayacağı şekilde ziyaret sınırlaması olmadan ziyarette bulunabilirler. Ancak yakını olmayan şahıslar yönetimin uygun görmesi halinde ziyaret edebilirler.

Zamlar ne zaman olur ve kadardır?

Huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerinin zamlarını kurumun bağlı bulunduğu ilin vali yardımcısının başkanlığında her yılın son Aralık ayında   bir komisyon tarafından tespit edilir kurumlara tebliğ şeklinde resmi yazı ile bildirilir. Yıl ortasında zam yapılamaz.

Stajer öğrenci kabul edilir mi?

Kurum kapasitesi ve ihtiyacına göre stajyer öğrenci alabilir.

Kurumda kimler kalabilir?

Özel Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezlerinde 55 yaşının üstünde bulaşıcı hastalığı olmayan ve madde bağımlısı olmayan TC vatandaşları ve Pasaportu olan her şahıs kalabilir. Ancak istisna olarak; bakıma ihtiyacı olan 55 yaş altı için özel onay ile yaş sınırlaması aşılabilmektedir.

Alzheimer ve Demans hastalığı olan misafirler hangi kurumları tercih etmeli?

Nörolojik hastalığı olan misafirlerin kaldığı kurumlarda muhakkak ücretini kurumun ödediği Nöroloji Uzmanı olan kurumları tercih etmeleri gerekmektedir.

Huzurevinde ve Yaşlı Bakım Merkezinde kalan misafirleri kamera ile izleyebilir miyim?

Kişisel Verileri Koruma Kanununun verdiği müsaade çerçevesinde izleyebilirsiniz.

Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezlerini düzenleyen Yönetmelik var mı?

Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezlerinin çalışmasını düzenleyen yönetmelik 7/8/2008 tarihinde 28960 sayılı resmî gazete de yayınlanmıştır.

Günde Kaç öğün yemek verilir?

Kurumda ikamet eden misafirlerimize günde 3 ana öğün 2 ara öğün olmak üzere 24 saat açık mutfak ile sıcak servisi yapılır.

Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezlerine Misafirlerin ikna ve transfer işlemlerinde karşılaşılan problemler:

Misafir yakınlarının kurumu görüp karar verdikten sonra misafire tebliğ etme ve transfer konusunda çok fazla sıkıntı yaşanmaktadır. Asude Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezleri olarak yakını ile mutabakat sağlandıktan sonra bir Sosyal Hizmet Uzmanı ile misafirin evine ziyaret düzenlemekte, bu aşama da misafiri ruhsal ve fiziki boyutu ile incelemekte, özellikle Nörolojik rahatsızlığı olan misafiri huzurlu bir şekilde eşya, para ve ev takıntısından kurtararak kuruma rahat bir şekilde profesyonelce transfer etmektedir.

Kuruma intikalinde sıcak bir karşılama ile misafiri ön yargılarından kurtarmak ve hızlı adapta etmek için özel karşılama düzenlenmektedir.

Beslenme

Kurumumuzda yemekler misafirlerimizin hastalıkları ve beslenme sistemi dikkate alınarak kendi mutfağımızda 1 ay önceden Dr. kontrolünde hazırlanan menüye bağlı kalınarak hazırlanmakta ve sıcak servis edilmektedir. Yaz ve kış boyunca kurumun süt ve süt mamulleri ile yumurtası organik olarak kendi çiftliğimizde üretilmekte, aynı zamanda  yazın  sebze ihtiyacımız da yine kendi çiftliğimizde üretilmektedir.

Mutfaklarımızın kapıları olmayıp sürekli açık olup 24 saat boyunca sıcak servis yapılmaktadır.

Sorum Var