Yara Bakımı

Yara Bakımı

Tıp literatüründe yara dokuda oluşan hasardır. Derideki (doku) deformasyon;

  • Yaşa bağlı olarak dolaşım sisteminin bozukluğu neticesinde hareket kabiliyeti azalan yaşlılarda bası yaraları,
  • Diyabete bağlı oluşan yaralar,
  • Ameliyat sonrası yararlar,
  • Öz bakımın profesyonel yapılmaması sonucu oluşan yaralar, 
  • Yanma sonucu oluşan yaraların oluşturduğu doku kayıpları
  • Profesyonel olmayan kişilerin yanlış uygulamaları sonucu oluşan yaralardan kaynaklanmaktadır.

Yara bakımında amaç;  mümkün olan en kısa sürede dokuyu onarmak ve deride bulunan hasarın fonksiyonel durumunu düzeltmek, enfeksiyonu önlemek ve günlük hayatın kısıtlamasına sebep olan ağrının en uygun şartlarda giderilmesini sağlamaktır. İleri yaş kronik hastalıklar ve ilaç kullanımı enfeksiyon, bakteriyemi, denervasyon ve periferal, vasküler gibi hastalıklar iyileşme hızını yavaşlatırlar. Yara bakımı kapalı ve açık bırakılan yaralara göre değişmektedir. Yaraların kuru olması ve bir akıntının gelişmediği temiz yaralarda sık pansuman uygulaması gerekli değildir. 24-48 saat süre açık bırakılabilirler, ancak girişimin yerine göre yaranın dış ortam ile temasının kesilmesi ve yeni travmalardan korunması amacı ile ince bir pansuman malzemesi ile kapatılması uygun olmaktadır.

Yara bakımında iyi bir pansuman malzemesi için olması gereken kriterler;

  • Yara eksudası temizlenmeli,
  • Yaranın ısı durumu kontrol edilmeli ve sıvı kaybı önlenmeli,
  • Uygun baskı ile ödemi azaltıp, ölü dokular temizlenerek azaltılmalı,
  • Yara üzerine kapatılan pansuman malzemeleri (spanç vb) hiçbir şekilde yaraya yapışmamalı,
  • Islak ve nemli bir ortam sağlanmalı (epiterizilasyonu artırır),
  • Uygun estetik görünümlü olmalı, yapılan pansuman yaranın boyutuna uygun bir şekilde ayarlanarak yapılmalıdır.

22 yıllık tecrübe sonucu, yara bakımı konusunda uzmanlaşmış teknik kadromuzla, ilk olarak yaraların hangi evrede olduğu tespit edilerek, yara tedavisine uygun tedavi metodu seçilir ve her iki saatte pozisyon verilerek, takipleri yapılmaktadır. Bu arada yaşlının sıvı ve elektrolit dengesi çizelgede takibi yapılarak, gün içindeki su tüketimi, sıvı çıkışı oranları kayıt altına alınmaktadır. Yara tedavisi uygulanan misafirimize, en üst kalitede ürünler kullanılarak, tedavi sürecinin kısa sürede tamamlanması için ek gıdalar, vitaminler (glutamin, proteinli besinler, sık seviyede sıvı ve vitamin) verilmektedir. Ayrıca, periyodik kontrollerde egzersizler ve masajlar ile dolaşım sisteminin çok daha hızlı çalışarak yaraların tedavisine katkı sağlanmaktadır.

Bunun yanı sıra, misafirlerimizin banyo ihtiyacı olduğunda ise, banyo sonrası pansumanlar dikkatlice yenilenmektedir. Misafirlerimize yara bakım sertifikası olan hemşirelerin uygulama yapmaları, özellikle yaraların en kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.

Sağlık sistemimizde profesyonel yara bakımı maalesef yeterli eğitim içerisinde verilmediğinden dolayı, bizim gibi profesyonel kurumlarda yapılmayan yara bakımlarının yol açtığı ciddi enfeksiyonlar, ağrılar ve telafisi mümkün olmayan sonuçları doğurabilmektedir.