Parkinson hastalığı evreleri her kişide farklı şekilde ilerleme gösterebilmektedir. Parkinson hastalığının tüm belirtileri herkeste görülmemektedir. Bazı insanlar hafif semptomlara sahip olabilirken; diğerleri daha yoğun semptomlara sahip olabilmektedir.
Semptomların ne kadar çabuk kötüleştiği de bireyden bireye değişir ve başlangıçta tahmin edilmesi zor veya imkansızdır.
Genel olarak, hastalık erken evreden orta evreye, orta evreden ise orta-geç evreye ve en son ileri evreye ilerler.
Parkinson Hastalık Evreleri
Parkinson’un evreleri temel olarak dörde bölünebilir. Bu evreler, erken, orta, orta-geç ve ileri olarak sınıflandırılmaktadır.
Parkinson Hastalığı Evreleri: Erken evre: Parkinson hastalığının erken belirtileri genellikle hafiftir ve yavaş ortaya çıkar. Bu evredeki belirtileri günlük aktivitelere müdahale etmez. Bazen erken belirtilerin saptanması kolay değildir veya erken belirtilerin sadece normal yaşlanma belirtileri olduğu düşünülebilir.
Yorgunluk veya genel bir huzursuzluk hissi olabilir. Hafif bir titreme hissedilebilir veya ayakta durmakta zorluk çekilebilir.
Çoğu zaman, bir aile üyesi veya arkadaş hastadan önce bazı ince işaretleri fark eder. Kas sertliği veya normal hareket eksikliği (yürürken kol salınımı yok), el yazısında küçülme, yüzde ifade eksikliği veya sandalyeden kalkmakta zorluk gibi belirtiler olabilir.
Parkinson Hastalığı Evreleri: Orta aşama: Belirtiler ilk evreye kıyasla kötüleşmeye başlar. Titreme, kas sertliği ve hareket problemleri artık vücudun her iki tarafını da etkileyebilir. Denge sorunları ve düşüşler daha yaygın hale gelebilir.
Hastalar hala tamamen bağımsız olabilse de banyo ve giyinme gibi günlük görevleri yapmak zorlaşabilir ve tamamlanması daha uzun sürebilir.
Parkinson Hastalığı Evreleri: Orta-geç evre: Bu evrede, ayakta durmak ve yürümek daha da zor hale gelir. Bu durumda, yürürken destek sağlayacak araçlar kullanmak hastaya yardımcı olabilir.
Hastanın evde yaşamaya devam etmek için tam zamanlı yardıma ihtiyacı olabilir.
Parkinson Hastalığı Evreleri: İleri aşama: İleri evredeki hastaların hareket için tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olabilir. Bazı hastalar ise yatalak olabilir.
Buna ek olarak, halüsinasyonlar veya sanrılar yaşanmaya başlanabilir.
Bu evredeki hastaların tam zamanlı bakıma ihtiyacı vardır.
Parkinson Hastalığının Son Evreleri Nasıl Olur?
Bazı hastaların son evreye ulaşması çok daha uzun sürse de bu aşamaya gelindiğinde hastalığın belirtileri hastanın hayatını ciddi ölçüde etkiler.
Hastalar Parkinson hastalığının son aşamasına ulaştığında sırt, boyun ve kalçalarında ciddi duruş sorunları olur. Tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyulabileceği gibi yatalak da olunabilir.
Parkinson hastalığının son evresinde, hastalar sıklıkla motor olmayan semptomlar yaşarlar. Bunlar inkontinans (idrar tutma problemleri), uykusuzluk ve demansı içerebilir. Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar halüsinasyonlara neden olabilir. Hastanın demansı varsa bu daha sık görülür.
Huzurevi hizmetlerinden yardım almak sürecin hem hasta hem de yakınları için daha rahat geçmesini sağlayabilmektedir.
Parkinson Hastalığı Evreleri Kaç Yıl Sürer?
Parkinson hastalığı geniş bir ilerleme sürecine sahiptir. Farklı insanlar için farklı hızlarda ilerlerken, değişiklikler yavaş yavaş ortaya çıkma eğilimindedir. Semptomlar genellikle zamanla kötüleşir ve yenileri muhtemelen süreç içerisinde ortaya çıkar.
Parkinson hastalığı her zaman yaşam süresini etkilemez. Ancak yaşam kalitesini büyük ölçüde değiştirebilir. Yaklaşık 10 yıllık bir sürecin sonunda, çoğu hastada demans hastalığı veya fiziksel bir sakatlık gibi en az bir önemli sorun görülebilir.