Palyatif bakım servisi, hayatı kısıtlayan ağır hastalıkları olan ya da ölümcül hasta olan hastaların yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen bir bakım servisidir. Hastanın isteği doğrultusunda hastalığın herhangi bir evresinde palyatif bakım servisinden yararlanılabilir. Aynı zamanda, her yaştan hasta bu hizmetten yararlanabilir.
Palyatif bakım servisinde hemşireler, hekimler, terapistler, fizyoterapistler ve daha birçok uzman bir ekip olarak palyatif tedavi için çalışmaktadır. Hastalıklardan kaynaklı kusma, ağrı gibi fiziksel etkilerden, korku, stres, mutsuzluk ve yalnızlık gibi psikolojik sorunlara, hastanın yaşayabileceği sorunları bir bütün olarak ele alır.
Palyatif Bakım Servisi Ne Demek?
Palyatif kelime anlamı olarak köklü bir çözümü (geçici bakım) olmayan demektir. Palyatif bakım servisi de temelde çözümü olmayan hastalıklarla yaşayan kişilere ve ağır hastalara yardımcı olarak yaşadıkları süre boyunca yaşam standartlarını arttırmayı hedefleyen hizmetlerdir. Yani bir “destekleyici” bakım olarak adlandırılabilir. Amaç hastalığı kökünden çözmeyi denemek değil, hastaya hayatı boyunca destek sağlayarak hem hasta hem de hasta yakınları için sürecin olabildiğince iyi geçmesini sağlamaktır.
Huzurevi hizmetlerinden yardım almak sürecin hem hasta hem de yakınları için daha rahat geçmesini sağlayabilmektedir.
Palyatif Bakım Servisi Nedir?
Palyatif bakım servisi, yaşamı tehdit eden hastalıklarla yaşayan ve bu hastalıkların semptomları nedeniyle hayatı kısıtlanan hem yetişkin hem de çocuk hastaların ve ailelerinin yaşam kalitesini iyileştiren bir yaklaşımdır. Fiziksel, sosyal veya ruhsal olsun, ağrı ve diğer sorunların erken tanımlanması, doğru değerlendirilmesi ve tedavisi yoluyla ıstırabı önler ve hafifletir.
Palyatif bakım, hastaları ve hasta yakınlarını desteklemek için bir ekip yaklaşımı kullanır. Bu sayede, hastanın somut ihtiyaçlarını karşılamayı içerdiği gibi hastanın vefatı durumunda, aileye yas konusunda da yardımcı olmayı içerir. Hastaların, hayatlarının sonuna kadar aktif bir yaşam sürebilmeleri için mümkün olan tüm çaba gösterilir.
Palyatif bakım, insan sağlığı hakkı kapsamında açıkça kabul edilmektedir. Bireylerin özel ihtiyaç ve tercihlerine özel önem veren kişi merkezli ve bütünleşik sağlık hizmetleri aracılığıyla sağlanmalıdır.
Palyatif bakım servisi birçok farklı hastalık ile ilgili hizmet vermektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı verilere göre palyatif bakıma ihtiyaç duyan yetişkinlerin çoğunluğunda kardiyovasküler hastalıklar (%38,5), kanser (%34), kronik solunum yolu hastalıkları (%10,3), HIV (%5,7) ve diyabet (%4,6) gibi kronik hastalıklar bulunmaktadır. Palyatif bakım gerektirebilen hastalıkların bazıları böbrek yetmezliği, multipl skleroz, demans gibi hastalıklardır. Özellikle günümüzde koronavirüse yakalanan ve günlük yaşantısını sürdürmekte zorlanan yaşlılar için de bu servis hizmet sağlayabilmektedir.