Palyatif Bakım Rehberi

Palyatif Bakım Rehberi

Yazı İçeriği

Palyatif bakım çözümü olmayan bir hastalıkla yaşayan ya da başka ciddi hastalıklardan kaynaklı yaşam kalitesini azaltacak semptomları olan kişilerin yaşam kalitesini arttırmaya yönelik destekleyici bakımdır. Bu bakım uzman ekipler tarafından genellikle palyatif bakım merkezlerinde verilmektedir. Ancak, bu bakım kişinin tercihi doğrultusunda evde de yapılabilmektedir. Evde yapıldığı durumda bir bakım ünitesinde erişilebilecek tüm ekipmanların kullanılması mümkün olmasa da hastanın yaşam kalitesini belli bir seviyeye kadar arttırabilir. Siz ya da bir yakınınız palyatif bakım almayı düşünüyorsanız hem size özel bakımın detaylarını öğrenmek hem de fiyat bilgisi almak adına bir merkeze başvurmanızı tavsiye ederiz.

Palyatif Nedir? Ne demektir?

Palyatif Nedir: Sözlükte palyatif ne demek anlamı, kalıcı bir çözüm olmayan, geçici olarak işe yarayan anlamına gelmektedir. Tıpta ise hayatı tehdit eden hastalıklara sahip hastalara ya da başka hastalıkların tedavi sürecinde desteğe ihtiyacı olan hastalara verilen ek tedaviye verilen addır. Bu tedavi hastalığa kalıcı bir çözüm olma ya da geriletme amacı gütmez, bunun yerine hastanın yaşam kalitesini arttırmak amacı ile destek olur.

Palyatif Bakım Nedir? Ne Demektir?

Palyatif bakım nedir: Yaşamı sınırlayan bir hastalığı olan insanlar ve yakınları için bakım ve destektir. Bazen destekleyici bakım da denebilmektedir. Bu bakımın amacı, iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalığa sahip kişinin, yaşadığı süre boyunca iyi bir yaşam kalitesine sahip olmasını sağlamaktır. Kişinin hem fiziksel hem psikolojik hem de sosyal olarak iyi ve aktif olmasını sağlar. Bu bakım ağrı gibi fiziksel semptomların yönetimini, duygusal, ruhsal ve psikolojik desteği, yıkama, giyinme veya yemek yeme gibi konularda yardım da dahil olmak üzere birçok farklı bakım şeklini kapsamaktadır.

Palyatif Bakım Merkezi Nedir?

Palyatif bakım merkezi, çözümü olmayan hastalıklara sahip hastalar ya da başka hastalıklar nedeniyle yaşam kalitesi olumsuz etkilenen hastalara destekleyici bakımı uygulamak üzerine özel hizmet veren yerlerdir. Bu merkezlerde bu alanda uzman sağlık çalışanlar ve profesyonel ekipmanlar ile hastanın ihtiyaç duyduğu fiziksel, psikolojik ve sosyal yardım verilmektedir. Hem hastanın kendisine hem de yakınlarına en iyi hizmeti verebilmek üzere çalışırlar.

Palyatif Tedavi Nedir?

Palyatif tedavi nedir: Palyatif tedavi amacı ileri derece hastalıklara sahip kişilerde semptomları hafifletmek ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmektir. Hastalığın herhangi bir aşamasında kullanılabilir. Ağrı veya hastanın günlük yaşamını etkileyen durumların hafifletilmesine katkı sağlar. Kanser tedavilerinin yan etkilerini azaltmak veya kontrol etmek için de kullanılabilir. İleri kanserde, palyatif tedavi, tedavi edilemese bile birinin daha uzun yaşamasına ve rahat yaşamasına yardımcı olabilir. Tedavi ağrı kesiciler veya başka ilaçlar ile sınırlı değildir. Aynı zamanda hastaya psikolojik ve sosyal destek de sağlanır. Böylece hasta, hastalığın ilerlemesi durumunda bile fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak aktif olmaya devam edebilir.

Palyatif Bakım Ne Kadar Sürer?

Palyatif bakım ne kadar sürer: Kelime anlamı olarak çok sürmeyen palyatif kelimesi, zaman zaman palyatif bakımın süresi ile ilgili akıl karıştırabilmektedir. Bu bakımın süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Kişinin hangi hastalık ile yaşadığına, hastalığın hangi aşamada olduğuna ve ne tür bir bakıma ihtiyacı olduğuna göre farklılık göstermektedir. Bakımda önemli olan şey süreden çok hastanın yaşam kalitesinin ne düzeyde iyi tutulabildiğidir. Detaylı bilgi almak için, hastanın durumu, yaşı ve sıkıntılarını da belirterek bir uzmana danışırsanız süreçle ilgili daha doğru bilgi alabilirsiniz.

Palyatif Servis Nedir?

Palyatif bakım aslında son zamanlarda ortaya çıkan yeni bir tıbbi uzmanlık alanıdır ve genel kanının aksine yalnızca hayatının sonuna yaklaşmış kişilere verilen bakım ile aynı değildir. Kısacası, sadece ölenlere hizmet etmez. Bunun yerine, hayatı iyileştirmeye ve ciddi, kronik ve yaşamı tehdit eden hastalıkları olan her yaştan insana rahatlık sağlamaya odaklanan daha geniş bir alandır. Bu hastalıklar arasında kanser, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı, HIV ve Alzheimer sayılabilir. Palyatif serviste doktor ve hemşireler gibi birçok sağlık uzmanından oluşan bir ekip, hastanın yaşam kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalar yapar.

Palyatif Bakım Yorumları

Birçok kişinin palyatif bakım denildiğinde yorumu farklıdır fakat bu bakımı alan hastaların hayat kalitesinin yüksek tutulması için uzman ekipler hem hasta hem de hasta yakınları için mümkün olan her şeyi yapmayı dener. Hasta bu bakımı bir merkezde alıyor ise, kaldığı odayı kişiselleştirme, evde gibi hissetme imkânı tanınır. Ayrıca, hastanın yakınları ziyaret edebilir, hatta yanında kalmak isterse merkez ile konuşarak gerekli ayarlamaları yapabilir. Böylece hem hasta hem de hasta yakınının bu süreci imkanlar dahilinde olduğunca iyi geçirmesi hedeflenir.

Palyatif Bakım Gerektiren Hastalıklar

Size, ciddi, uzun süreli bir hastalık veya hayatı tehdit eden bir hastalık teşhisi konduysa, palyatif bakım hayatınızı ve sizi önemseyen kişilerin hayatlarını çok daha kolay hale getirebilir. Bu bakım, birincil doktorlarınızdan aldığınız bakımla birlikte yapılabilir. Ayrıca bu bakım ile, ağrı ve diğer rahatsız edici semptomları hafifletmeye ve duygusal, manevi ve pratik ihtiyaçlarınızı karşılamaya odaklanılır. Kısacası, bu yeni tıbbi uzmanlık, yaşam kalitenizi iyileştirmeyi amaçlamaktadır-ancak bunu kendiniz tanımlarsınız.

Palyatif bakım sağlayıcıları sizinle birlikte çalışarak belirtileri rahatlama, rehberlik, ruhsal rahatlık, ya da yaşam kalitesini artıran ne olursa olsun hedeflerinizi gerçekleştirmeyi dener. Ayrıca tüm tedavi seçeneklerinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Günümüzde palyatif bakım gerektiren hastalıklar, kanser, kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, AIDS, Alzheimer, multipl skleroz (MS), amyotrofik lateral skleroz (ALS) ve diğer birçok ciddi hastalıklar sayılabilir.

Huzurevi hizmetlerinden yardım almak sürecin hem hasta hem de yakınları için daha rahat geçmesini sağlayabilmektedir.

Evde Palyatif Bakım

Günümüzde birçok kişinin korkusu sevdiklerinden ve yaşadıkları yerden uzakta ölmek olabilmektedir. Ancak artık hem palyatif bakım hem de yaşam sonu bakımı evde insanlara sağlanabiliyor. Evde bakım almak, yıllar boyunca yaratılan anılarla ve sevdiğiniz insanlarla çevrili, en rahat ve güvenli hissettikleri yerde kalmanızı sağlar. Hayatlarının sonuna yaklaşan ya da ciddi hastalıklarla mücadele eden herkes, evde, bakım merkezinde ya da hastanede bakım görmek isteyip istemediğine bakılmaksızın yüksek kaliteli bakım hakkına sahiptir. Bu nedenle tercih kişiye bırakılmalıdır. Bununla birlikte, uzmanlar ellerinden geleni yapsalar bile bir hastanede veya bakımevinde alabileceğiniz aynı hizmetler kendi evinizde mevcut olmayabilir. Bu nedenle kişinin kendi sağlık durumunu ve bakım ihtiyaçlarını da göz önüne alarak karar vermesi daha iyi olacaktır.

Özel Palyatif Bakım Merkezi Fiyatları

Palyatif bakım ücretleri herkes için farklılık gösterebilmektedir. Bu bakım ücretleri her yıl Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre değişiklik gösterse de ücretleri belirleyen faktörler aşağı yukarı aynı kalmaktadır. Bu faktörler odadaki yatak sayısı, hastanın sağlık durumu, hastanın akıl sağlığı durumu, ihtiyaç duyulan ilaç ve ekipman gibi birçok farklı dala ayrılmaktadır. Ayrıca hastanın gündüz yarı zamanlı bakıma mı yoksa tam zamanlı sürekli bakıma mı ihtiyaç duyduğu da önemli bir etkendir. Detaylı fiyat bilgisi almak için bu alanda uzmanlaşan merkezlere danışabilirsiniz.

Palyatif Radyoterapi

Semptomları hafifletmek için uygulanan radyoterapi, palyatif radyoterapi olarak da bilinir. Palyatif radyoterapi, kanseri küçültmeyi, büyümesini yavaşlatmayı veya semptomları kontrol etmeyi amaçlar. Amacı kanseri tamamen iyileştirmek değildir. Kanser türüne ve yayıldığı yere bağlı olarak, dış veya iç radyasyon tedavisi alabilirsiniz. Dış radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini vücudun dışından yok etmek için radyasyon kullanılmasıdır. İç radyasyon tedavisi, vücudun içinden uygulanan radyasyon tedavisi anlamına gelir.

Palyatif Bakım Hastaları Ne Kadar Yaşar?

Palyatif Bakım Hastaları Ne Kadar Yaşar: Birçok kişi ister istemez kendisi ya da bir yakını ciddi bir hastalıkla karşı karşıya kaldığında ya da palyatif bakım alması gerektiğinde ne kadar yaşayacağını düşünebiliyor. Ancak bu bakım kişinin ne kadar süre daha yaşayacağından bağımsızdır. Bu nedenle, palyatif bir hastanın ne kadar süre yaşayacağı sorusuna cevap vermek zordur. Palyatif bakıma uygun olmak için, hastaya ciddi, yaşamı sınırlayan bir hastalık teşhisi konmalıdır, ancak yine de iyileştirici tedaviye devam edebilirler. Örneğin, bir hasta kanseri için kemoterapi veya radyasyon tedavisi alabilir ve daha sonra yaşadıkları ağrıların yanı sıra kanser tedavisinden kaynaklı olan yan etkilerle başa çıkmak için de bu bakımdan yararlanılabilir.

Palyatif Yoğun Bakım

Palyatif yoğun bakım, hasta yaşamının sonunda olmasa dahi alınabilecek bir hizmettir. Yoğun bakımdaki hastalarla ilgilenen sağlık ekipleri, destekleyici tedavi seçeneklerini ve hastanın ihtiyaçlarını tartışmak, hastaya en iyi hizmeti verebilmek için palyatif bakımı da düşünmektedir. Hastanın ve yakınlarının da istemesi durumunda şiddetli ağrı ya da günlük hijyen ihtiyaçları için palyatif bakım alanında uzman ekiplerden de yardım alınmaktadır.

Palyatif Bakım Ünitesi

Palyatif bakım ünitesi genellikle bir hastane ya da bakım merkezi içindeki yataklı birime işaret eder. Bu yataklı bölümler diğer yataklı hasta bölümlerinden farklı olarak palyatif bakım alanında uzman ekipler tarafında gözlenir. Palyatif bakım servisi olarak asıl amaç hastayı tamamı ile tedavi etmektense mevcut hastalık ya da tedavinin hayat kalitesini düşürme ihtimali olan semptomlarını en düşük seviyeye indirmektir.

Palyatif Dönem Nedir?

Palyatif dönem kişinin ciddi bir hastalık tanısı alması, günlük ihtiyaçlarının bazılarını yerine getirirken zorlanması ya da gördüğü tedaviler sonucu desteğe ihtiyacı olması durumunda içine girdiği sürece verilen addır. Bu dönemde kişinin hayat kalitesi destekleyici bakım sayesinde yüksek tutulmaya çalışılabilir.

Palyatif Bakım Nasıl Yapılır?

Palyatif bakım uygulamaları, fiziksel semptomların ötesinde sorunlara dikkat etmeyi içerir. Hastaları ve yakınlarını desteklemek için bir uzman ekip çalışır. Bu, pratik ihtiyaçların ele alınmasını ve yas danışmanlığı sağlamayı içerir. Hastaların yaşamlarının sonuna kadar aktif yaşamalarına yardımcı olacak bir destek sistemi sunmayı hedefler. Palyatif bakım, insan sağlığı hakkı altında açıkça kabul edilmektedir. Bireylerin özel ihtiyaçlarına ve tercihlerine özel önem veren kişi merkezli ve entegre sağlık hizmetleri aracılığıyla sağlanmalıdır.

Palyatif Bakım Merkezi Fiyatları?

Palyatif bakım merkezi fiyatları merkezin sunduğu hizmetler, kullandığı ekipmanlar, oda, yatak ve çalışan sayısına göre farklılık göstermektedir. Bunlara ek olarak hastanın ihtiyaç duyduğu bakım şekli, hastalığının türü ve boyutu, tercih ettiği bakım seçenekleri de fiyatların kişiden kişiye değişmesine sebep olmaktadır. Detaylı fiyat bilgisi almak için alanında uzman palyatif bakım merkezlerine başvurmanızı tavsiye ederiz.