Huzurevinde Gönüllü Çalışmak

Huzurevinde Gönüllü Çalışmak

Yazı İçeriği

Huzurevinde gönüllü çalışmak, özellikle genç nesil için yaşlı ve bakıma muhtaç olan kişilere karşı merhamet, fedakârlık gibi değerler kazanmasını sağlar. İnsan hayatı devam ettiği sürece yaşlanmak elbette kaçınılmazdır.

Her insan doğar, büyür, yaşlanır ve ölür. Hayat bu şekilde bir denge ve düzen içerisinde akıp gider. Bizler doğduğumuzda anne ve babamıza muhtacızdır, onlar sayesinde beslenip barınıp, hayata tutunabiliriz. Anne ve babamız bizi büyüten, eğitimimizi veren bizim için her türlü fedakarlığı yapan ve bundan zerrece karşılık beklemeyen yüce varlıklardır. Onlar da yaşlandıklarında ya da bakıma muhtaç hale geldiklerinde, bize bebekliğimizde ya da gençliğimizde gösterdikleri özeni göstermemizi arzu ederler.

Hayat insana her zaman güzellikler getirmez. Bazen insan hiç düşünmediği bir yaşam sürmek zorunda kalabilir. Herkes yaşlılığını çocukları ve torunlarıyla geçirmeyi hayal eder elbette. Çocukları bakmayan ya da hayatta kimsesi olmayan, bakıma muhtaç, ileri yaştaki kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için huzurevleri kurulmuştur.

Huzurevinde Gönüllü Çalışmak

Huzurevinin Anadolu’da temelleri 11. Yüzyıl Selçuklu zamanına dayanmaktadır ve ilk huzurevi Sivas’ta kurulmuştur. Bu huzurevi Reha oğulları tarafından kurulan Darülreha‘dır. Huzurevleri geçmişten günümüze gelen süreçte bakıma muhtaç, ihtiyacı olan herkese hizmet vermektedir.  Şuanda hali hazırda ülkemizde 297 adet huzurevi bulunmakta olup, yaklaşık 19 bin 596 kişi bu kurumlarda yaşamını devam ettirmektedir.

Huzurevinde gönüllü çalışmak insan ruhunu manevi yönden besleyen maddi bir karşılığı olmayan bir gönüllülük işidir. İnsanın birini mutlu etmesi, ihtiyaçlarını karşılaması ve ruhuna dokunması sadece bunlara muhatap olan kişiye değil kendisine de iyi gelir. Huzurevine düzenli ziyarete giderek, orada ki yaşlılara kitap okuyabilir, oyun oynayabilir, onları dinleyebilirsiniz. Dinlenmek, yaşlıların en çok gereksinim duydukları şeylerden birisidir. Hayat boyu birçok tecrübe edinen, neredeyse hayatta deneyim rehberi haline gelen yaşlılar bu bilgilerini gelecek kuşaklara aktarmak ister. Gençliğinde ki maceralarını, pişmanlıklarını, hayata kattıklarını anlatarak bir nebze olsun o günleri içlerinde hissederler. Sizde onları ziyaret ederek onların mutluluk sebebi olabilirsiniz.

Huzurevi ziyaretleri, genellikle bayram, anneler günü, babalar günü gibi özel günlerde yapılır. Fakat sadece bu günlerde değil ara ara düzenli olarak yaşlıların ziyaret edilmesi gerekir.  Aile sıcaklığı arayan, yalnızlık yaşayan yaşlıların yüzlerini güldürmek, onların yalnızlıklarına bir nebze olsun iyi gelmek isterseniz düzenli olarak ziyarete gidebilirsiniz.

Huzurevlerinde yaşlıların her türlü ihtiyaçları, kurum tarafından karşılanır. Kurum da sağlık hizmetleri, psikolojik destek, temizlik ve bakım hizmetleri de dahil akla gelebilecek her türlü hizmet verilir. Huzurevinde kalabilmek için 60yaşını geçmek ve bazı kriterleri sağlamak gerekir. Ayrıca bu kurumda kalabilmek ücretlidir. Fakat devlet kurumlarında bu hizmet ücretsiz verilmekte olup bu imkândan yaralanmak için herhangi bir geliri olmama şartı vardır. Eğer kalacak kişinin bir geliri varsa özel huzurevlerine başvurması gerekmektedir. Huzurevinde kalanlar kurumun her türlü imkanından faydalanabilir. Bakıma muhtaç olan yaşlılar için de gerekli özel hizmetler verilir.

Huzurevinde gönüllü çalışmak demek buradaki işleri yapmak demek değildir. Belirli aralıklarla yaşlıları ziyaret edebilir, onlarla muhabbet edebilir, onlara küçük sürprizler yapabilirsiniz. Dünya’nın en kolay ve zahmetsiz işi birinin gülümsemesine vesile olmaktır. Bu yaptığınız iş belki de hayatınızda ki en kazançlı iştir. Bir yaşlının, bir hastanın duasını almak, gönülden sevgisini kazanmak gerçekten paha biçilemez.

Huzurevinde gönüllü çalışmak için herhangi bir şart yoktur. Gönüllü olmak istediğiniz kurumla gidip birebir görüşebilir ya da internet üzerinden iletişim kurabilirsiniz. Ziyaretlerin dışında maddi yardımlar toplayarak, farklı etkinlikler düzenleyerek, projeler düzenleyerek de kuruma katkı sağlayabilirsiniz.

Huzurevinde Çalışmak İçin Gerekli Şartlar

Huzurevinde birçok meslekte birçok kişi çalışmaktadır. Öncelikle hangi meslek grubunda çalışacak olursanız olun sabırlı, merhametli ve saygılı biri olmalısınız. İşinizi severek yapmanız hem sizin için hem de karşınızdaki kişi için oldukça önemlidir. Vakitlerinin tamamını huzurevinde geçiren yaşlılar için saygı, güler yüzlü olma ve merhamet onların huzurlu olması ve kendilerini güvende hissetmeleri için elzemdir. Kendilerini yalnız ve kimsesiz hisseden yaşlılar, bir de yaşadıkları ortamda olumsuzluklarla karşılaştıklarında kendilerini daha da kötü hissederler. İster devlet ister özel huzurevinde çalışacak olursa olsun bu hassasiyetlere sahip olması gerektiği unutulmamalıdır.

Huzurevlerinde hemşire, fizyoterapist, psikolog, hasta bakıcı, aşçı, temizlikçi, dişçi gibi birçok çalışan vardır. Genel olarak huzurevinde çalışmak için gerekli şartlar şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 18 yaşından büyük olmak,
  • Çalışmayı engelleyici sağlık sorunu ya da herhangi bir bulaşıcı hastalığı olmamak,
  • İnsan ilişkileri ve iletişimi gelişmiş olmak,
  • Anlayışlı ve hoşgörülü olmak,
  • Erkek adaylar için askerliğini tamamlamış olmak veya en az 2 yıl tecil ettirmiş olmak,
  • Yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek,
  • Vardiyalı çalışmaya engeli olmamak,
  • İçki, uyuşturucu gibi herhangi bir madde bağımlılığı bulunmamak.
  • Çalışmasına engel teşkil edici adli sicil kaydı bulunmamak.

Genel şartların dışında farklı kadrolar için özel şartlar da bulunmaktadır.

  • Belirli yaş aralığı kriteri,
  • Alınacak kadroya uygun lisans, ön lisan diploması,
  • İkametgâh,
  • Daha önceden bu işi yaptığına dair tecrübe veya referanslar,
  • Bazı sertifikalara sahip olma,
  • Sorumluluk sahibi ve iş prensibine sahip olma,
  • Hizmet odaklı, ekip çalışmalarına uyumlu.