Frontotemporal Demans

Frontotemporal Demans

Yazı İçeriği

Frontotemporal demans; beynin davranış ve dil ile ilgili bölümlerindeki sinir hücrelerinin hasar görmesiyle meydana gelen bir hastalıktır.

Frontotemporal demans, demans hastalık türlerinden birisidir. Frontotemporal dejenerasyon olarak da bilinen bu hastalık; beynin dil ve davranış bölümlerindeki sinirlerin hasar görmesi sonucunda meydana bozukluklardır.

Frontotemporal dejenerasyon sonrasında sinir hücrelerinin zarar görmesi bireyde kişilik, davranış ve dil bozukluklarına neden olabilirken aynı zamanda kas ve motor işlevlerinde de kayba ortam hazırlayabilmektedir.

Frontotemporal Demans Nedir?

Frontotemporal demans, bir demans türüdür. Beynin kişilik, davranış ve dil işlevlerini yerine getiren bölümlerdeki sinir hücrelerinin farklı nedenlere bağlı olarak tahrip olması beraberinde frontotemporal dejenerasyonunun oluşmasına neden olmaktadır.

Frontal demans olan bireylerde sinir hücrelerinin hasar görmesi neticesinde kişiliklerinde, davranışlarında ve dil yeteneklerinde bozulmalar meydana gelmektedir.

Frontotemporal Demans Ömrü

Frontotemporal demans konusunda en çok merak edilen konulardan birisi de teşhis konulan hastanın ne kadar yaşadığı konusudur. Demans hastalığı sürekli ilerleyen ve ölümcül bir hastalıktır. Henüz tedavisi bulunmamış olmakla birlikte uzmanlar tarafından uygulanan bir takım ilaç tedavileri sayesinde hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması ve semptomların minimum seviyeye indirgenmesi amaçlanır.

Frontotemporal demans hastası olan kişilerin ömrü herkese göre değişkenlik gösterir. Genel olarak tanı konulduktan sonra bu süre 4 ila 10 yıl arasında olabileceği gibi hastalığı yavaş seyrettiği kişilerde 1 ila 20 yıl arasında da olabilir.

Frontotemporal Demans Belirtileri

Demans olarak adlandırılan hiçbir hastalığın kesin ve net belirtisi olmadığı gibi aynı şekilde frontotemporal dejenerasyonun da net ve kesin belirtileri yoktur. Ancak demansın en çok görülen erken belirtilerinin başında gelen öğrenme bozukluğu ve unutkanlık bu hastalıkta tipik belirtiler olmasa da görülen belirtilerdir.

Birçok demans hastalığında olduğu gibi frontotemporal da genellikle kendisini son evrelerde göstermektedir. Dejenerasyon beynin hangi bölgesinde meydana gelmiş ise o bölgeye bağlı olarak görülen kişilik, davranış ve dil bozuklukları hastalığı işaret eden belirtiler arasında yer alır. Belirtileri ilerleyen hastalar huzurevinde kalarak uzman gözetiminden yararlanabilir.

Frontotemporal Demans Son Evresi

Frontotemporal demans evreleri, son evreye kadar istisnalar olsa da genellikle kendisini göstermeden sinsice ilerlemektedir. Frontotemporal da dahil olmak üzere demans hastalığının neredeyse hepsinde unutkanlık, davranış ve kişilik bozuklukları oldukça sık görülmektedir. Hastalığın son evresinde ise görülen belirtiler artarken kimi zaman belirtiler daha yeni kendisini göstermeye başlar.

Hastalığın son evresinde hastalığın gerçekleştiği beyin bölümü doğrultusunda kişiliğinde ve davranışlarında ciddi kötüleşmeler meydana gelirken diğer yandan birey yardıma muhtaç hale gelir. Son evrede bireyin yatağa bağımlı hale gelmesi ve hiçbir ihtiyacını karşılayamaması da olası durumların başında gelmektedir.

Frontotemporal Demans Tedavisi

Frontotemporal dejenerasyonu, demans hastalığının alt türlerinden birisidir. Hastalığın tedavisine yönelik yapılan bilimsel araştırmalar hızla devam etmektedir. Ancak henüz yapılan araştırmalar neticesinde hastalığı tedavi edebilecek net bir tedavi yöntemi bulunamamıştır.

Tüm bunların yanı sıra erken tanının büyük önem taşıdığı frontotemporal demans, bir takım ilaç tedavisi ile tamamen tedavi edilemese de hızı yavaşlatabilen bir hastalıktır. Dolayısıyla da şuan hastalık tamamen tedavi edilemiyor olsa da birtakım ilaçlarla hastalığın ilerleyişi yavaşlatılabilmektedir.

Frontotemporal Demans Yaşam Süresi

Frontotemporal dejenerasyon ya da diğer adıyla demans hastalığı, beynin kişilik ve davranışlarını etkileyen loplardaki sinirlerin hasar görmesiyle meydana gelmektedir. Dolayısıyla da bu hastalık kendisini ilk etapta genellikle kişilik bozukluğu ve psikolojik bunalım ile göstermeye başlar.

Bireyin kişiliğinin değişmesi, davranışlarının tutarsız hale gelmesi ve bazen de bireyin içine kapanması bu hastalığı işaret etmektedir. Frontotemporal demans, ilerleyici ve ölümcül bir hastalıktır. Demans hastalığı belirtileri, ilerleyiş hızı ve hastanın yaşam süresi de kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bu süre 4 ila 10 yıl arasında olabileceği gibi 1 yıldan 20 yıla kadar da uzayabilmektedir.

Frontotemporal Demans Genetik mi?

Frontotemporal hastalığı, demans türlerinden birisidir. Görülme sıklığı çok yüksek olmasa da yapılan bilimsel araştırmalar her 20 demans hastasından birinin frontotemporal olduğunu göstermiştir. Beynin kişilik ve davranışları etkileyen bölümlerinde yani frontal ve temporal bölümlerinde meydana gelmektedir.

Bilim adamlarının beynin frontal ve temporal bölümlerine yönelik yaptığı araştırmalar neticesinde ise hastalığın genetik faktörlerle ilişkili olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda yapılan araştırmalara göre bilim insanları tarafından hastalığın temelinde %30 genetik faktörlerin yer aldığı saptanmıştır.