Demans hastası ne kadar yaşar? Demans hastasının ölüm belirtileri nelerdir gibi sorular demans hastalarının en çok merak ettiği sorulardır.
Demans hastalığı, sürekli ilerleme gösteren ve ölümcül olan bir hastalıktır. Hastalığın seyri ve ilerleme hızı ise her hastadan hastaya göre değiştiğinden hastaların yaşam süresi de ortalama olarak belli olsa da hastaya göre farklılık gösterebilir.
Demans hastalığı, 4 evreden oluşur. 4. evre, artık hastanın iyice kötüleştiği ve uzmanların artık ölümü beklediği evredir. Bu evrede hasta üzerinde ciddi ilerlemeler ve hem fiziksel hem de bilişsel kayıplar gözlemlenir. Hatta bu dönemde demans hastalarının neredeyse hepsi önce tekerlekli sandalyeye daha sonrasında ise yatağa bağımlı hale gelmektedir.
Demans Hastası Ne Kadar Yaşar: Demans Hastasının Ölüm Belirtileri Nelerdir?
Demans hastalığı son evresi olan 4. evrede hastada somut şekilde birçok belirti meydana gelmeye başlar. Bu belirtiler aynı zamanda uzmanlar tarafından “demans hastasının ölüm belirtileri” olarak tanımlanır. Demans hastalarında meydana gelen en belirgin ölüm belirtisi ileri derece bellek kaybıdır. Hasta, yakın geçmişten uzak geçmişe doğru tüm öğrendiklerini ve yaşadıklarını unutmaya başlar.
Bellek kaybının yanı sıra hasta; giyinme, banyo yapma ve tuvalete gitme gibi kişisel bakım ve ihtiyaçlarını görememeye ve bakıma muhtaç hale gelir. Özellikle son zamanlarda hastanın yataktan kalkıp yürümesi hatta yatakta oturması bile imkansız hale gelir ve hasta yatağa bağımlı ve bakımlı hale gelir.
Demans Hastası Ne Kadar Yaşar?
Demans hastası ne kadar yaşar sorusunun tek ve genel-geçer cevabı yoktur. Hastalığın her hastada seyri ve ilerleme hızı farklıdır. Ancak uzmanlara göre hastaya tanı konulduğu andan itibaren hastaların ortalama yaşam süresi 4 ila 10 yıl olabileceği gibi 1 ila 20 yıl arasında da seyredebilmektedir. Huzurevi gibi uzman gözetimi olan yerlerden yardım alınması durumunda hasta daha iyi koşullarda yaşayabilmektedir.
Demans hastalığının ölümü doğrudan hastalıktan dolayı değil aspirasyon pnömonisi veya enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelir. Şöyle ki; son evrede yatağa bağımlı hale gelen demans hastalarının vücudunda kısa sürede yatak yarası meydana gelir. Bu yaraların büyümesi ve enfeksiyon geliştirmesi beraberinde kaçınılmaz son olan ölümü beraberinde getirir. Hastalığın net bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte erken teşhis ile birlikte ancak hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak mümkündür.