ALS Hastalığı Tedavisi

ALS Hastalığı Tedavisi

Yazı İçeriği

ALS hastalığı tedavisi günümüzde kesin olarak hastalığı ortadan kaldırmamaktadır. Bununla birlikte, çeşitli ilaçların ALS’nin ilerlemesini kayda değer bir şekilde yavaşlattığı görülmüştür.

Buna ek olarak, dünya çapında yapılan birçok umut vaat eden klinik çalışmalar vardır. Bu çalışmalar hem hastalık ile ilgili hem de hastalıkla mücadele ile ilgili önemli bilgileri açığa çıkartarak tedavi araştırmalarına katkı sağlamaktadır.

ALS Hastalığı Tedavisi Bulundu Mu?

Etkili bir tedavi ve tedavi arayışı devam ederken, dünyanın dört bir yanındaki multidisipliner ekipler, hastaların ve ailelerinin ALS ile yaşamanın birçok zorluğuna uyum sağlamalarına yardımcı olmaya çalışıyor.

Bu uzman ekipler, hastaların ALS semptomlarını yönetmelerine yardımcı olmak ve hastalığı olan kişilerin bağımsızlıklarını ve yaşam kalitelerini korumalarına izin vermek için son teknoloji cihazlar ve terapiler kullanır.

Bu multidisipliner yaklaşımın, aynı zamanda ALS ile yaşayan insanların hayatta kalma süresini uzattığı da gösterilmiştir.

ALS Hastalığı Yenenler

Genel olarak, ALS hastalığı iki yoldan biriyle kategorize edilir: Üst motor nöron hastalığı, beyindeki sinirleri etkilerken, alt motor nöron hastalığı, omurilikten veya beyin sapından gelen sinirleri etkiler. İki farklı yolu etkileseler de tüm ALS vakaları en nihayetinde motor nöronlara zarar vererek onları öldürür.

Bu nedenle, ALS ölümcüldür. Tanıdan sonraki ortalama yaşam süresi iki ila beş yıldır, ancak bazı hastalar yıllarca hatta on yıllarca yaşayabilir. Örneğin ünlü fizikçi Stephen Hawking, teşhis edildikten sonra 50 yıldan fazla yaşamıştır.

ALS Hastalığı Tedavisi Var Mı?

ALS için bilinen bir tedavi olmamasına rağmen, bazı ilaçlar tedavi için onaylanmıştır ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Genel olarak, tedavi semptomların kontrolüne yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Reçete edilen ilaçlar spastisiteyi kontrol etmeye, ağrıyı azaltmaya, tükür yutmayı önlemeye gibi pek çok farklı işe yaramaktadır.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, tekerlekli sandalye gibi aletlerin kullanımı ve diğer tedaviler ile kasların mümkün olduğu kadar iyi çalışması ve genel sağlığınızın iyileştirilmesi mümkün olabilir. Konuşma güçlüğü çekenler konuşma terapisinin yanı sıra konuşma sentezleyicileri ve bilgisayar tabanlı iletişim sistemlerinden de yararlanabilirler.

ALS hastaları, yavaş yavaş işlev görme ve kendilerine bakma yeteneğini kaybeder. Hastalığın başlangıcından iki ila 10 yıl sonra hayatta kalabilirler ve ALS hastalarının yaklaşık yüzde 20’si tanıdan beş yıldan fazla yaşar.

Huzurevi hizmetlerinden yardım almak sürecin hem hasta hem de yakınları için daha rahat geçmesini sağlayabilmektedir.

ALS Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Bazı hastalar, çeşitli bitkiler yardımı ile de semptomları hafifletmeye çalışmaktadır. Bu bitkisel yöntemlerden bazıları kantaron yağı sürmek, ökse otu çayı içmek, vitamin takviyeleri almak ve zerdeçal tüketmektir.

Ağrı gibi belirtiler için bazen bitkisel ürünler işe yarasa da doktorunuzun yazdığı ilaçları kullanmak ve önerilerini takip etmek en sağlıklı ve doğru olandır.

ALS Hastalığında Kök Hücre Tedavisi

Kök hücre tedavisi, ALS tedavisinde potansiyel yeni bir yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır.

Araştırmacılar, çalışmalarında, tedavi potansiyeli olan en umut verici hücrelerden biri olabilecek indüklenmiş pluripotent kök hücreler de dahil olmak üzere birçok kök hücre türünü kullanmaktadır.

İPSC’ler, hastalar da dahil olmak üzere yetişkin insan dokularından türetilir ve sinir hücrelerini destekleyen hücreler olan astrositlere dönüşme yeteneğini göstermiştir.

Gelecekte umut vaat edebilecek araştırmalar arasındadır.