ALS hastalığı neden olur , Als sinir hücrelerini nasıl etkiler? Als Hastalığının sebepleri ve ortaya çıkmasında etkili sebepler nelerdir?
Kasları uyaran motor sinirlerinde oluşan hasar sebebiyle oluşan ve kas güçsüzlüğü ile devam eden oldukça ciddi bir hastalıktır. Bu yüzden ALS zamanla motor nöronlarının işlevini iyice yitirmesine, hatta yok olmasına neden olur.
ALS hatalığının nedenleri içinde genetik geçmiş oldukça önemlidir. Çünkü ALS hastalarının %5 – %10 oranında kalıtsal etkiler nedeniyle görüldüğü gözlemlenmiştir. Diğer hastaların ise bu hastalığı yaşama nedeni net olarak tanımlanamamaktadır.
Als Hastalığı Neden Olur Ortaya Çıkmasında Temel Sebepler Nelerdir?
Radyoaktivite, ağır metal, viral enfeksiyon gibi bazı enfeksiyonların yanı sıra zarar verici ışınlara maruz kalmak, kimyasal maddelere maruz kalmak ve zararlı ilaçlar kullanmak bu hastalığı ortaya çıkaran etkenler olarak düşünülüyor.
Bulaşıcı olmayan ALS, her kesimden insanda görülebilen bir hastalıktır. Sebebi bilinmeksizin erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmektedir. Uzmanlara 40 – 80 yaş aralığındaki bireyler bu hastalık için bir adaydır.
Sinir sıkışması ile sıklıkla karıştırılır. Bunun en büyük nedeni ALS hastalığının belirtileri bazı hastalıklar ile benzemektedir. Fıtıklara bağlı sinir sıkışması ya da kansere bağlı olan sinir sıkışmaları da ALS’yi taklit edebilir. Bu nedenle bir uzmana görünmek en doğrusudur.
Huzurevi hizmetlerinden yardım almak sürecin hem hasta hem de yakınları için daha rahat geçmesini sağlayabilmektedir.
Als Neden Olur?
Als Hastalığı Neden Olur? ALS risk faktörleri arasında yaş, cinsiyet, genetik ve kalıtım gibi pek çok etken vardır. ALS hastalığı neden olur sorusu için kesin bir yargı verilemese de diğer hastalıklar ile benzeyen noktaları olduğu için bir uzmana görünmek en doğrusudur.
ALS hastalarında glutamat fazlalığı saptanmıştır. Yani beyindeki sinir iletişiminde oldukça elzem bir rolü olan glutamat isimli maddenin normalden yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu fazlalık sinir hücrelerine zarar vererek ALS oluşumuna yol açabileceği düşünülmektedir.
Oksidatif stres durumları da ALS hastalarında sıkça görüldüğü için bir etken olarak düşünülür. Hücresel metabolizma esnasında gerçekleşen çeşitli oksijen türleri hücrelerin içyapısına zarar verebilir. Yani hücre zedelenmesi, hatta hücre ölümüne yol açabilen bir durumdur.
Otoimmün nedenler de ALS hastalığı için bir etken kabul edilir. Bu da bireyin bağışıklık sisteminin kendi sinir hücresine saldırması anlamına gelir. Bu nedenle de sinir hücresi ölümleri gerçekleşebilir.