Parkinson Neden Olur?

Parkinson Neden Olur?

Yazı İçeriği

Parkinson neden olur sorusu özellikle demans hastası olan hasta ve hasta yakınları için merak edilen önemli sorular arasında yer alır.

Parkinson, tıpkı Alzheimer hastalığı gibi günümüzde çok sık rastlanan demans türlerinin başında gelir. Beyinde bulunan hücrelerin bir kısmı dopamin üretmekle yükümlüdür. Ancak bilinmeyen nedenlerden dolayı beynin bu hücrelerinin işlevini yitirmesi ile birlikte dopamin üretimi gerçekleşmediğinden Parkinson hastalığı meydana gelmektedir.

Parkinson neden olur sorusuna henüz tıp dünyasında net ve kesin bir cevap bulunamamış olsa da bazı kimyasalların, zirai ilaçların ya da genetik faktörlerin bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir.

Parkinson Hastalığı Nedir?

Günümüzde sadece Türkiye’de değil tüm dünya genelinde ileri yaş dönemlerinde en sık görülen demans hastalıklarından birisi olan Parkinson; 1817’de tıp literatüründe titrek felç adıyla literatürde yerini almıştır. Beyinde dopamin üretiminin gerçekleştiği hücrelerin işlevini yerine getirmemesiyle birlikte oluşan bir hastalık türüdür.

Beyin hücreleri yeteri oranda dopamin üretemediği takdirde birey hareket etmekte zorlanır, vücudun tüm uzuvlarının birbirleri ile olan uyumu da bu nokta da bozuluş olur. Böylece birey kademeli bir şekilde hareket etme kabiliyetini kaybetmeye başlar.

Parkinson Hastalığı Neden Olur?

Parkinson hastalığının temel nedeni henüz tıp dünyasında cevabını bulunamayan bir soru olduğundan Parkinson neden olur sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Ancak beyindeki hücrelerin bozulması sonucunda beyinde dopamin üretiminin gerçekleşmemesi ile birlikte hastalık baş göstermeye başlar. Zira dopamin üreten hücrelerin bozulmasındaki temel nedenlerin ne olduğu bilinmemekle birlikte uzmanlar tarafından zira ilaçların, kimyasalların ya da genetik faktörlerin bu süreci tetiklediğine dair öngörüleri bulunmaktadır.

Parkinson Son Evresinde Neler Olur?

Söz konusu hastalık, vücut içerisinde sinsice ilerleyebilen bir hastalık olduğundan ilk aşamada her bireyde belirti göstermeyebilir. Hastalığın başlangıç döneminde beyin hücrelerinin yok olma süreci yavaş ilerlediğinden belirtiler de yavaşça kendini gösterir ve birey hareket kabiliyetini zaman içerisinde kaybetmeye başlar.

Hastalığın son evresine gelindiğinde hasta artık tüm hareket kabiliyetini kaybetmiş ve yatağa bağımlı hale gelmiş olur. Yürüme gibi temel yetileri de olmadığından bir yere götürüleceğinde tekerlekli sandalyeye bağımlı olur. Dolayısıyla da bu dönem hasta için ‘son dönem’ olarak adlandırılmakla birlikte hastanın tamamen başkalarına bağımlı olduğu dönemdir.

Parkinson Ölüme Neden Olur Mu?

Birçok kişi için Parkinson neden olur sorusu kadar ölüme neden olup olmadığı da merak konusudur. Ancak söz konusu hastalık, sinsi ve aşamalı bir şekilde ilerleyen bir hastalık olsa da uygun parkinson tedavisi yöntemleri ile bireylerin uzun yıllar yaşayabildiği bir hastalıktır. Bu nedenle de huzurevi ve yaşlı bakım merkezi gibi kuruluşlarda da bu alanda uzman olan kişiler tarafından huzurevleri bünyesinde özel bakım hizmetleri verilerek bireylerin gerek temel bakımlarının gerekse palyatif bakım ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanır.