Parkinson hastalığı belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bunun sebebi, belirtiler ve belirtilerin şiddetinin, kişinin yaşına, sağlık geçmişine, Parkinson hastalığının türüne ve kişinin sağlık hizmetlerine olan erişimine göre farklılaşabilmesidir.
Çeşitli ilaçlar ve tedavi yöntemleri sayesinde belirtilerin birçoğu kontrol altına alınarak, hastaların yaşam kalitesi arttırılabilmektedir.
Huzurevi hizmetlerinden yardım almak sürecin hem hasta hem de yakınları için daha rahat geçmesini sağlayabilmektedir.
Parkinson Hastalığı Belirtileri: Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Parkinson hastalığı ile ilişkili birçok farklı semptom vardır. Ancak, semptomların ortaya çıkma sırası ve yoğunlukları her hasta için farklı olabilmektedir. Bu semptomların tamamının aynı hastada görülmesi çok olağan değildir.
Temel belirtiler arasında titreme, hareket yavaşlığı, kas sertliği gibi belirtiler vardır. Bunların dışında ise, hastalıkla birlikte farklı fiziksel ve psikolojik belirtiler de gözlemlenebilir.
Fiziksel semptomlardan bazıları denge sorunları, koku duygusunda kayıp, sinir ağrıları, tuvaletinin tutamama veya kabızlıktır.
Psikolojik belirtilere örnek olarak ise depresyon, kaygı, hafif hafıza problemleri, demans, halüsinasyon ve sanrı gibi durumlar verilebilir.
Günümüzde Parkinson tedavisi, birtakım ilaçlar, beslenme ve egzersizler ile yürütülmektedir. Bu sayede, belirtilerin büyük oranda kontrol altında tutulabilmektedir.
Parkinson Hastalığı Belirtileri: Parkinson Hastalığının İlk Belirtileri Nelerdir?
Parkinson hastalığının başında belirtileri fark etmek daha zor olabilmektedir.
Dikkat edilebilecek ilk belirtiler arasında titreme, el yazısında ufalma, uyku problemleri, koku duyusunun kaybı, mimik ve ifadelerde azalma, altına kaçırmak gibi belirtiler yer almaktadır.
Bu semptomların hiçbiri doğrudan endişelenmeniz gerektiği anlamına gelmez, ancak birden fazla işaretiniz varsa beklemeden bir uzmana danışmanız gerekir.
Parkinson Hastalığı Belirtileri: Genç Parkinson Hastalığı Belirtileri
Genç Parkinson hastalığı 50 yaşından küçük kişilerde görülür. Tipik Parkinson hastalığı olan çoğu insanda semptomlar 50 yaş ve üstünde görülmeye başlanır.
Belirtileri, tipik Parkinson hastalığı ile benzerdir, ancak Genç Parkinson hastalığı olan bireylerin genellikle finansal, aile ve istihdam düzeylerinde karşılaştıkları zorluklar hayatlarında önemli etkilere sebep olabildiğinden anlaşılması önemlidir.
Parkinson Hastalığı Belirtileri: Parkinson Hastalığının Temel Belirtileri
Parkinson hastalığının 3 temel belirtisi de fiziksel hareketi etkiler:
Titreme: Genellikle el veya kolda başlar. Uzuv dinlenirken ya da rahat bırakıldığında ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
Hareket yavaşlığı (bradikinezi): Fiziksel hareketler normalden çok daha yavaş olabilir. Bu da günlük görevleri zorlaştırabilir ve çok küçük adımlarla yavaş bir yürüyüşe neden olabilir.
Kas sertliği (rijitlik): Kaslarda sertlik ve gerginlik, hareket etmeyi ve yüz ifadeleri yapmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, kasların sertleşmesi, ağrılı kas kramplarına (distoni) neden olabilir.
Bu ana semptomlar, Parkinson hastalığı dışında nedenlerden de olabileceğinden dolayı, bazen doktorlar tarafından “parkinsonizm” olarak adlandırılır.
Parkinson Hastalığı Belirtileri: Parkinson Plus Hastalığı Belirtileri
Parkinson Plus sendromu, Parkinson hastalığı ile benzerlik gösteren bir nörolojik durumdur. Bu koşullar Parkinson’a çok benzeyen semptomlara neden olduğundan, sıklıkla yanlış teşhis konulduğu görülebilir.
Bununla birlikte, bu koşullar, Parkinson hastalığı ile aynı ilaç ve tedavilerin birçoğu kullanılarak bile tedavi edilebilir.
Parkinson Plus sendromuna sahip olan birçok kişi Parkinson hastalığında da bulunan semptomlara sahip olacaktır. Bunlar denge problemleri, titremler, kas sertliği, yürüme ve ayakta durma zorluğu, hareketleri kontrol etmekte güçlük çekmek ve yorgunluktur.
Bu sendroma özel belirtiler ise geriye doğru düşmek, bulanık görmek ve okuma zorluğu, gözleri yukarı ve aşağı hareket ettirmekte zorluk, konuşma bozukluğu, yutma güçlüğü, depresyon veya diğer duygu durum sorunları, davranış değişiklikleri ve uygun olmayan zamanlarda gülmek veya ağlamaktır.