
Palyatif Bakım Hastaları Ne Kadar Yaşar?
Palyatif bakım hastaları ne kadar yaşar sorusuna verilebilecek cevap hastanın aldığı bakım hizmetine ve sağlık sorununa göre değişebilmektedir.
Palyatif bakım hastaları ne kadar yaşar sorusuna verilebilecek cevap hastanın aldığı bakım hizmetine ve sağlık sorununa göre değişebilmektedir.
Palyatif nedir sorusu ciddi ve ilerleyici hastalığı olan hastalar ve hasta yakınları için merak edilen ve son derece önemli bakım hizmetini ifade eder.
Palyatif yoğun bakım, ciddi hastalıklarla yaşamak durumunda kalanlar için özel bakımdır. Bu tür bakım, hastalığın semptomlarından ve stresinden kurtulmayı sağlamaya odaklanmıştır. Amaç hastanın da hasta yakınlarının da yaşam kalitesini mümkün olduğunca iyi tutmaktır.
Palyatif bakım gerektiren hastalıklar ve dolayısı ile hastanın ihtiyaç duyduğu palyatif bakım kişiden kişiyi farklılık gösterebilmektedir. Ancak, palyatif bakımın temel amacı yaşam boyu kişiyi etkileyen ciddi hastalıklarla yaşan kişilerin ve yakınlarının yaşam kalitesini iyileştirmektir.
Palyatif bakım servisi, hayatı kısıtlayan ağır hastalıkları olan ya da ölümcül hasta olan hastaların yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen bir bakım servisidir.
Palyatif bakım ne kadar sürer sorusunun cevabı kişinin hastalığına, bakımın kalitesine, yaşına ve kişisel tercihlerine göre değişebilmektedir.
Palyatif tedavi nedir: Kanser gibi ciddi veya yaşamı tehdit eden bir hastalığı olan hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek için uygulanan tedavidir. Bu tedavi, hastaların yalnızca hastalıkları ile değil, bir bütün olarak bireyin ihtiyaçları, sorunlar ve istekleri ile ilgilenir.
Palyatif tedavi, tedavisi olmayan hastalıklar ile yaşayan ya da başka ciddi hastalıklar ve tedavilerinden kaynaklı yaşam kalitesi düşen hastalar için destekleyici bir yöntemdir. Bu tedavi yönteminde amaç hastalığı tamamı ile iyileştirmek ya da geriletmek değil, hastanın mevcut durumu içerisinde mümkün olan en yüksek yaşam kalitesine sahip olmasını sağlamaktır.
Palyatif bakımda sosyal çalışmacının rolü: Sosyal hizmet mesleği amaçları, disiplinleri, yaklaşımları ve uygulamaları -özellikle bütüncül bakış açısı- kapsamında palyatif bakım alanına oldukça destekleyici bir bakış açısı ile katkı sağlamakta ve sürecin en sağlıklı şekilde yönetilmesine aktif destekte bulunmaktadır.
Palyatif bakım çözümü olmayan bir hastalıkla yaşayan ya da başka ciddi hastalıklardan kaynaklı yaşam kalitesini azaltacak semptomları olan kişilerin yaşam kalitesini arttırmaya yönelik destekleyici bakımdır.
Evde Palyatif Bakım Zorlukları: Öncelikle hastanın bakımın evde sağlanması gerekli teknik ekipmanlara sahip olunmaması, hizmetleri sağlayacak gerekli meslek elemanlarının süreç içerisinde olamamaları gibi sebeplerle hastaları oldukça olumsuz etkilemektedir
Palyatif bakım merkezi tıpta göreceli olarak yeni gelişmekte bir alan olarak, tedavisi olmayan ya da ciddi hastalıklarla yaşayan hastalar ve yakınları için insan onuruna yakışır ve kaliteli bir yaşamı sürdürme olanağı sağlar.