Palyatif tedavi, tedavisi olmayan hastalıklar ile yaşayan ya da başka ciddi hastalıklar ve tedavilerinden kaynaklı yaşam kalitesi düşen hastalar için destekleyici bir yöntemdir. Bu tedavi yönteminde amaç hastalığı tamamı ile iyileştirmek ya da geriletmek değil, hastanın mevcut durumu içerisinde mümkün olan en yüksek yaşam kalitesine sahip olmasını sağlamaktır.
Huzurevi hizmetlerinden yardım almak sürecin hem hasta hem de yakınları için daha rahat geçmesini sağlayabilmektedir.
Palyatif Tedavi Nedir? Ne Demektir?
Palyatif kelime anlamı olarak kalıcı olmayan, kökten çözümü olmayan demektir. Tıp alanında ise palyatif tedavi yaşam kalitesini optimize etmeyi ve ciddi, karmaşık hastalığı olan insanlar için acıyı hafifletmeyi amaçlayan disiplinler arası bir tıbbi bakım yaklaşımıdır. Yayınlanan birçok kaynakta, palyatif bakımın birçok farklı tanımı mevcuttur fakat bunlardan en önemlisi, Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı tanımlamadır. Bu tanımlamaya göre, palyatif tedavi, hastalıklarından kaynaklı olarak yaşam kalitesi düşen ya da günlük yaşantısında sorunlarla karşı karşıya kalan hastaların fiziksel, sosyal ve ruhsal olarak desteklenmesini sağlar.
Geçmişte, palyatif bakım bazı hastalıklara özgü bir yaklaşımdı, ancak bugün Dünya Sağlık Örgütü daha geniş bir yaklaşım benimsiyor, palyatif bakım prensiplerinin herhangi bir kronik ve nihayetinde ölümcül hastalığa mümkün olduğunca erken uygulanması gerektiğini öne sürüyor.
Palyatif Tedavi Merkezi
Palyatif tedavi merkezi, ciddi hastalıklarla yaşayan kişilere ihtiyaç duyabilecekleri birçok farklı yardımı sunan merkezlerdir. Ancak, verdikleri hizmet yalnızca tedavisi olmayan hastalıklara sahip kişilere yönelik değildir. Kanser, ileri solunum yetmezliği gibi hastalıklar ya da farklı hastalıkların tedavisi sonucunda ortaya çıkan ağrı, halsizlik gibi semptomları da hafifletmek için destekleyici bakım alınabilmektedir. Bunlara ek olarak hem hastaya hem de hasta yakınlarına psikolojik ve sosyal anlamda da destek sağlar.
Palyatif tedavi merkezlerine destekleyici bakım konusunda uzmanlaşmış sağlıkçılar bir ekip halinde çalışır. Uzman ekipler hastanın ihtiyaçları ve kendi istekleri doğrultusunda değerlendirilir ve kişiye özel bir tedavi hazırlanır. Bu merkezlerde asıl amaç hastanın tamamı ile iyileştirilmesi değil, insanın sağlık haklarına uygun şekilde hayat kalitesinin yüksek tutulmasıdır. Hasta yakınları için yas hizmeti dahi verilebilmektedir. Hasta için en uygun bakımın tespit edilmesi ve fiyat bilgileri için uzman bir merkeze başvurmak en iyi seçenektir.