Palyatif bakım gerektiren hastalıklar ve dolayısı ile hastanın ihtiyaç duyduğu palyatif bakım kişiden kişiyi farklılık gösterebilmektedir. Ancak, palyatif bakımın temel amacı yaşam boyu kişiyi etkileyen ciddi hastalıklarla yaşan kişilerin ve yakınlarının yaşam kalitesini iyileştirmektir. Palyatif bakım uzmanları, birçok hastalık türü ve kronik hastalıklarla yaşayan insanlara bakım hizmeti verir.
Palyatif bakımın en çok ilgilendiği hastalıklar arasında kanser, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), böbrek yetmezliği, Alzheimer, Parkinson, amyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi birçok hastalık bulunmaktadır. Günümüzde, Kovid-19’un tüm dünyayı etkilemesi ile birlikte koronavirüse yakalanmış ve hastalığı ağır seyreden kişilere de palyatif bakım verilmektedir.
Huzurevi hizmetlerinden yardım almak sürecin hem hasta hem de yakınları için daha rahat geçmesini sağlayabilmektedir.
Palyatif Bakım Gerektiren Hastalıklar
Palyatif bakım gerektiren hastalıklar arasında yer alan böbrek hastalığı, Alzheimer, kanser gibi ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalan insanlar için özel palyatif tedavi almaları gerekmektedir. Amaç hem hasta hem de hasta yakınları için yaşam kalitesini iyileştirmektir. Her yaşta ve hastalığınızın herhangi bir aşamasında palyatif bakım alınabilmektedir.
Palyatif bakım, palyatif bakım alanında uzman doktorların ve hemşirelerin, diğer doktorlarınız ile iş birliği içinde hareket etmesi sonucu bütünlüklü bir hizmet sağlayan bakım çeşididir.
Palyatif tedavi kişinin hastalığına ve ihtiyaçlarına göre düzenlenmektedir. Palyatif bakımın çeşitliliği ve yararlarının anlaşılması için farklı hastalıklarda nasıl işlediğine bakılabilir:
Böbrek hastalıklarında semptomları yönetmek palyatif bakımın büyük bir parçasıdır. Kan basıncı, kalp hastalığı, diyabet, depresyon, anksiyete, uygulanan tedaviler farklı semptomlara neden olabilmektedir. Böbrek doktorlarıyla yakın iş birliği içinde çalışan palyatif bakım ekibi, ilaçlar ve diğer tedavilerle semptomların kontrol edilmesine yardımcı olmaktadır.
Ayrıca, ileri seviye böbrek hastalığı olan hemen hemen her hastaya sunulan diyaliz tedavisi de dahil olmak üzere tedavi seçenekleriniz hakkında kritik kararlar vermenize yardımcı olmaktadır.
Alzheimer hastalarında ise depresyon, anksiyete ve uyku güçlüğü gibi bazı semptomlarının tedavisine yardımcı olmaktadır. Buna ek olarak, hasta ve ailesine bazı semptom ve davranışları neyin tetikleyebileceğini ve bunlardan nasıl kaçınılacağını öğretebilmektedir.
Günlük bakımınızı planlarken kullanılan ana tekniklerden biri de bir rutini sürdürmektir. Bunun yanı sıra, hastanın beynini kullanmasına yardımcı olan fiziksel egzersizler ve hafıza terapileri uygulanmaktadır. Sakin ve sessiz bir ortam oluşturulması, gölgeleri azaltmak için uygun aydınlatmanın belirlenmesi ve iyi uyku alışkanlıkları edinilmesi gibi daha birçok konuda yardımcı olmaktadır.
Kanser belirtileri ağrı, bulantı, kusma, yorgunluk, anksiyete, depresyon, kabızlık, ishal, bilinç bulanıklığı veya nefes darlığını içerebilmektedir. Palyatif bakım ekibi sadece kanserin semptomlarını ve stresini hafifletmede uzmanlaşmakla kalmaz, aynı zamanda karmaşık tıbbi bilgilerden bunalmış hisseden hastalara veya önemli tedavi kararları verme konusunda kafa karışıklığı yaşamak ve endişe duymak gibi diğer psikolojik zorluklara yardımcı olmaktadır.
Siz de ihtiyacınız olan bakımın belirlenmesi ve size özel bir program hazırlanabilmesi adına merkezimize başvurarak bilgi alabilirsiniz.