Lewy cisimcikli demans adı verilen protein birikintileri, Alzheimer hastalığından sonra gelen ikinci en sık rastlanan demans hastalığı olmaktadır.
Lewy cisimcikli demans, basit testlerle teşhis edilemeyen ancak buna rağmen Alzheimer ve Parkinson hastalığından sonra en sık görülen demans hastalıkları arasında yer alan bir hastalıktır. 65 yaş ve üzeri bireylerde sıklıkla görülen bu hastalık, son dönemlerde kendisini gösteren ve dolayısıyla da yeni tespit edilen bir hastalık olmaktadır.
Demansın diğer türleri gibi lewy cisimcikli demansın da henüz bulunmuş bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak uzmanlar tarafından geliştirilmiş olan bazı yöntemler, hastalığın semptomlarının azalmasında ve ilerleyişinin yavaşlamasında etkili olmaktadır.
Lewy Cisimcikli Demans Nedir?
Demans türleri arasında en sık görülen hastalıkların başında Alzheimer ve Parkinson gelmektedir. Bu iki hastalık sonrasında ise en sık görülen demans türü lewy cisimcikli demans hastalığı olmaktadır. Beyinde meydana gelen ve lewy cisimciği adı verilen protein birikintileri, beynin motor işlevini yürüten bölümlerini etkileyerek hafıza, düşünce ve fiziksel yetilerin azalarak kaybolmasına neden olur.
Özellikle zihinsel yetilerde ciddi düzeyde kısa sürede azalmaya neden olan lewy cisimcikli demans; tıpkı Parkinson hastalığı gibi kas kasılmasına, hareketlerin yavaşlamasına, titremeye, uyku bozukluğuna, dikkat dağınıklığına ve bireyin halüsinasyonlar görmesine neden olmaktadır.
Lewy Cisimcikli Demans Belirtileri
Lewy cisimcikli demansın ilk meydana gelen ve en fazla rastlanan belirtisi halüsinasyonlardır. Hastalığın ilk evresinde birey dokunma, duyma ve işitme duyularıyla alakalı sürekli halüsinasyonlar görmeye başlar. Kas kasılmalar, titreme, hareketlerinin yavaşlamasının yanı sıra hastalık beyinde ilerledikçe kan basıncı ve sindirim sistemi bozulmaya başlar, kabızlık, baş dönmesi ve bağırsak problemleri baş göstermeye başlar.
Tüm bunların yanı sıra uyku bozuklukları, depresyon durumları, dikkat dağınıklığı gibi durumlar da lewy cisimcikli demans hastalığının en çok görülen demans belirtileri arasında yer almaktadır.
Lewy Cisimcikli Demans Evreleri
Tüm demans türleri gibi lewy cisimcikli demans evreleri halinde ilerleyen ve sonunda bireyi yatağa mahkum eden ölümcül bir hastalıktır. İlk evreler unutkanlık, hareket kaybı, titreme gibi belirtilerle ilerlerken 3. ve 4. evre hastanın artık iyice kötüleşmeye başladığı evreler haline gelmektedir.
Üçüncü evrede hasta artık yaşamını kendi başına devam ettirememeye, çevresindeki kişileri tanımamaya hatta televizyondaki kişilerle konuştuğunu sanıp halüsinasyonlar görmeye başlar. Son evre olan dördüncü evreye geldiğinde ise hasta tamamen bakıma muhtaç hale gelirken önce tekerlekli sandalyeye daha sonra ise yatağa mahkum hale gelir ve bu evre artık hastanın ölümünün de yaklaştığını gösterir. Son evrede ölümün asıl nedeni demans değil, hastanın yatağa bağımlı olmasından dolayı meydana gelen komplikasyonlar ve hastanın artık vücut işlevlerini yerine getirememesidir.
Lewy Cisimcikli Demans Hastalığı Nedir?
Diğer demans türlerine göre yeni bir hastalık tanısı olduğu bilinen lewy cisimcikli demans hastalığı, demans türleri arasında Alzheimer hastalığından sonra en çok görülen ikinci demans türüdür. Beynin düşünme, hafıza ve hareket etme gibi motor faaliyetlerini oluşturan bölümlerinde lewy adı verilen proteinler birikir ve bu birikintiler beynin motor faaliyetlerini düzenlediği bölümleri olumsuz yönde etkilemeye başlar. Hastalık, adını da protein birikintileri olan lewy cisimciğinden almaktadır.
Doğrudan beyni etileyen lewy cisimcikli demans, özellikle beynin zihinsel faaliyetlerinin kısa sürede ve hızlı bir şekilde gerilemesine neden olan ölümcül bir hastalıktır.
Lewy Cisimcikli Demans Neden Olur?
Lewy cisimcikli demans hastalığının oluşmasında doğrudan etkili olan beyinde anormal düzeyde protein birikiminin gerçekleşmesidir. Parkinson hastalığı ile de ilişkili olan protein birikimi, lewy cisimcikli demansa neden olurken aynı zamanda bu hastalarda Alzheimer hastalığına bağlı olan kavis ve plak oluşumunun görülmesi de muhtemeldir.
60 yaş üzeri olan, ailesinde demans Parkinson ve benzeri gibi demans geçmişi olan erkek hastalarda görülme oranı daha yüksektir. Yapılan araştırmalar henüz daha net bir sonuç vermese de bu hastalığın temelinin genetik olduğunu gösterirken aynı zamanda depresyonun da büyük oranda etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Lewy Cisimcikli Demans Tedavisi
Demans hastalığı; sürekli ilerleyen, farklı hastalıklar ile meydana gelen ve ölümcül olan hastalıklar bütünüdür. En çok rastlanan ikinci demans türü olan lewy cisimcikli demans hastasının da tıpkı diğer türler gibi kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Henüz tedavisi bulunmamış olan bu hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve semptomlarını minimuma indirgemek için uzmanlar tarafından kullanılan bazı yöntemler ve ilaçlar vardır. Huzurevinde kalan hastalar uzman gözetiminde bu yöntemler ve ilaçlardan yararlanmaktadır. Bu yöntem ve ilaçlar hastalığı tedavi etmemekle birlikte sadece semptomların azaltılmasına yardımcı olmaktadır.