Huzurevleri Hakkında Bilgi

Huzurevleri Hakkında Bilgi

Yazı İçeriği

Huzurevleri hakkında bilgi vermek, yaşlı yakınları için yol gösterici olabilecektir. Huzurevleri belirli bir yaş üzerindeki bireylerin fiziksel, psikolojik ve mental açıdan bakımını üstlenen kuruluşlardan biridir. Ülkemizde huzurevlerinde bakım görebilmek için kişilerin devlet huzurevlerinde 60 yaşını özel huzurevlerinde 55yaşını aşma zorunluluğu bulunmaktadır.

Şehir hayatı, ekonomik sorunlar vb. durumlar sebebiyle oluşturulan huzurevleri devlete bağlı şekilde bulunduğu gibi, özel olarak hizmet veren türleri de bulunmaktadır. Devlet huzurevi ile özel bakımevi kıyaslandığında, özel oluşturulan kurumların daha kapsamlı bir hizmet verdiği açıkça görülebilmektedir.

Huzurevi Nedir?

Huzurevleri hakkında bilgi verebilmek için öncelikle huzurevi nedir sorusuna yanıt verilmelidir. Huzurevleri, Sosyal Hizmetler Kurumu’na bağlı olarak hizmet vermektedir. Yaşlıların bu kurumlara kayıt olabilmesi için herhangi bir şart aranmamaktadır. Devlet huzurevlerinde 60 yaşını özel huzurevlerinde 55 yaşını aşan ve herhangi bir zararlı madde kullanımı söz konusu olmayan her bireyin, bu kurumlarda bakım alma olanağı bulunmaktadır.

Huzurevleri özellikle eskiden ailesi tarafından terk edilen ve bakılmak istenmeyen yaşlıların yaşadığı yer olarak düşünülmekteydi. Ancak hizmet içeriğinin oldukça kapsamlı olması ve yaşlılara sağladığı olumlu katkılar sayesinde bu önyargı kırılmaya başlanmıştır. Huzurevi yaşlıların sağlığını daima ön planda tutan kurumlardır. 24 saat bulundurulan doktor ve hemşire çalışanlar sayesinde, yaşlılar daima sağlık açısından takip edilebilmektedir. Özellikle yatağa bağımlı hastalar için huzurevleri oldukça konforludur.

Huzurevleri hakkında bilgi paylaşımları neticesinde yatağa bağımlı hastalarında beslenme, barınma, kişisel temizlik ve sağlık ihtiyacı giderilebildiği açıkça görülmektedir. Huzurevleri güvenlik ve sosyal aktivite açısından da yaşlıları tatmin edebilmektedir. Yaşlıların yaşına ve ilgi alanlarına yönelik aktiviteler yapılabilmekte ve sıkılma olasılığının önüne geçilmektedir. Ayrıca huzurevinde yaşlılar ile deneyimli ve güler yüzlü personeller ilgilenmektedir. Tüm ihtiyaçları karşılanan yaşlılar, günlerini sağlıklı ve eğlenceli bir şekilde geçirebileceklerdir.

İlk Huzurevi Ne Zaman Kuruldu?

Huzurevi nedir sorusunun yanı sıra, ilk huzur evinin ne zaman kurulduğuna da değinmekte fayda var. Dünyada ilk huzur evi yaşlıları korumak amacıyla oluşturulmuştur. Selçuklular döneminde kurulan bu kurumun tarihi 11. Yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Ancak o dönemde oluşturulan huzurevi yalnızca savaş dolayısıyla yaşlıların zarar görmesini engellemek amacı taşımaktaydı.

O dönemde Sivas’a inşa edilen bu huzur evinin kurucusu Reha oğullarıdır. İsmine ise Darülreha adı verilmiştir. Bunun dışında sırasıyla 12. Yüzyılda Mısırlılar, 13. Yüzyılda ise Memlüklüler tarafından diğer huzurevleri açılmıştır. Cumhuriyet sonrasında kurulan huzurevleri hakkında bilgi vermek gerekirse asıl amacını taşıyan kurumlar olduğu söylenebilecektir. Bu huzurevleri bakıma muhtaç yaşlıların korunmasını ilke edinerek, yatılı yaşlı kuruluşu kapsamında açılmıştır.

Cumhuriyet sonrasında Sağlık ve Sosyal Yardım kurumlarına bağlı olarak açılan ilk huzurevi Konya’dadır. 1966 yılında kurulan bu huzurevini,1970’li yıllarda kurulan Eskişehir huzurevi takip etmiştir. Sosyal Hizmetler Kurumunun resmi olarak kurulması sonrasında 1983 yılında açılan ilk huzurevi ise Manisa’nın Salihli ilçesinde halen hizmet vermektedir.

Yaşlılar Huzurevine Neden Gider?

Huzurevleri hakkında bilgi verilecek konulardan bir diğeri, yaşlıların bu bakımevlerini neden tercih ettikleridir. Yapılan araştırmalar sonrasında elde edilen verilere göre yaşlıların;

  • %20’si yalnızlık,
  • %17’si kimsesizlik,
  • %13’ü gelecekteki bilinmezlikler,
  • %13’ü ekonomik yetersizlikler,
  • %11’i sağlık problemleri
  • %11’i hizmet içeriği,
  • %6’sı ise aile ortamına sahip olmak isteğiyle bakım evlerini tercih etmektedir.

Özellikle eski dönemlerde yaşlıların ev yaşantılarında istenmemesi ve çocuklarına yük olma korkuları nedeniyle huzurevleri tercih ediliyordu. Yine geçmiş dönemlerde yaşlılar yakınları tarafından, bir bağımlılık gibi görülüyordu. Yakınlara göre yaşlılara bakmak sosyal ve fiziki açıdan ciddi bir emek gerektirmektedir. Kısmen bu düşüncelerin doğruluk payı bulunsa da, düşüncelerde değişikliklerin olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Şimdilerde huzurevleri hakkında bilgi ve düşüncelere göre, yaşlılar artık daha konforlu bir yaşam için bu kurumları tercih etmektedir. Birçok yaşlı bu kurumların yaşam standartlarını yükselttiğini düşünmektedir. Yaşlı yakınları ise günümüzde yaşlıları tek başına bırakmak yerine bu kurumları tercih etmektedir. Güvenilir ve tüm hizmet içeriklerine sahip olduğu bilinen bu kurumlar sayesinde, yaşlı yakınlarının da kaygıları önemli ölçüde azalma göstermiştir.

Huzurevinde Yaşama Şartları

Huzurevinde kabul şartları nelerdir? Yaşlılar neden huzurevine gider? İlk huzurevi ne zaman kuruldu bu kurumların amacı nedir gibi sorular sıklıkla gündeme gelmektedir. Standart bir yaşamdan çok daha avantajlıdır. Huzurevinde işleyişin nasıl olduğu hakkında bilgilendirmeden önce, bu kurumlara giriş için istenen niteliklerin bilinmesi gerekmektedir. Bu şartları yerine getiremeyen yaşlılar özel ya da devlet fark etmeksizin huzurevlerine giriş yapamayacaktır. Huzurevleri hakkında bilgi paylaşımlarına göre aranan şartlar;

  • Devlet Huzurevlerinde en az 60 yaşın doldurulmuş olması,
  • Yaşlının ruh sağlığının genel olarak yerinde olması, (Saldırgan davranışların var olmaması vb.)
  • Yaşlılarda bulaşıcı hastalığın var olmaması,
  • Uyuşturucu ya da madde bağımlısı olunmaması,
  • Sosyal ya da ekonomik açıdan yoksun olunduğunun belgelenebilmesi,
  • Bedensel, zihinsel ya da fiziksel açıdan özel bakım, ilgi ve rehabilitasyon gereksinimin bulunmasıdır.

Bu şartları yerine getiren tüm yaşlılardan prosedür gereği bazı belgeler talep edilebilmektedir. Yakınlarının ya da kişinin kendisinin bu belgeleri temin etmesi ile birlikte huzurevine yerleşebilmesi mümkün olabilecektir. Huzurevi işleyişi kurumun türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak özel ve devlet huzurevlerinin ortak özellikleri de oldukça fazladır.

Huzurevi içerisinde yaşlıların ilk olarak güvenlik gereksinimi karşılanır. Sunulan aile ortamı sayesinde yaşlıların tamamı kendini güvende hissedebilir. Rutin sağlık kontrollerinin devamlı olarak yapılması, sağlığın sürdürülebilmesini sağlayabilecektir. Kronik hastalığı bulunan yaşlıların düzenli olarak vital bulguları ve laboratuvar tetkikleri değerlendirilerek, hastalığın seyri kontrol altına alınmaktadır.

Kurumlarda verilen 3 ana ve 2 ara öğün içeriği sayesinde, yaşlıların yeterli ve dengeli beslenmesi sağlanabilecektir. Böylece yaşa bağlı olarak oluşabilecek birçok hastalığın ortaya çıkma olasılığı ortadan kaldırılabilecektir. Yaşlılar diledikleri şekilde tek, iki ya da üç kişi şeklinde barınma ihtiyacını giderebilecektir. Ortak dinlenme alanları ise aynı yaştan akran olarak nitelendirilen kişilerin, bir araya gelerek keyifli zaman geçirebilmesi için tasarlanmıştır.

Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi

Huzurevi hakkında bilgi verirken, yaşlı bakım merkezlerinin daha farklı hizmet içeriğinin bulunduğu söylenmelidir. Yaşlı bakım evi daha ihtisaslı olması sebebiyle, huzurevlerinden bir adım önde bulunmaktadır. Bu kurumlar yatağa bağımlı olan yaşlıların bakımını da üstlenebilmektedir. Standart huzurevi türleri, bünyesine bağımsız olarak beslenme, barınma ve hijyen ihtiyacını giderebilen yaşlıları kabul etmektedir.

Ancak yaşlı bakım merkezinde kendi ihtiyaçlarını bağımsız olarak gerçekleştiremeyen kişilerde kabul edilmektedir. Bu yaşlılara özel olarak hemşire ve bakıcılar hizmet vererek, tüm ihtiyaçlarına yanıt olabilmektedir. Huzurevi ve yaşlı bakım merkezi kuruluşları psikolojik ve fiziksel açıdan risk taşıyan hastaları kabul ederken, bu kişiler için özel alanlar tahsis etmektedir.

Bu alanlarda hastaların tedavisi yapılırken, diğer yaşlıların güvenliği de sağlanabilecektir. Yaşlı bakım merkezlerini huzurevinden ayıran diğer bir unsur ise, beslenme konusunda spesifik yaklaşımlar gösterilebilmesidir. Bu kapsamda özel diyet gereksinimi bulunan yaşlılar için diyetisyenler aracılığı ile beslenme programları oluşturulmaktadır.