Huzurevine Nasıl Başvurulur?

Huzurevine Nasıl Başvurulur?

Yazı İçeriği

Huzurevine nasıl başvurulur: Özel bakım ve gözetim desteğine ihtiyaç duyan yaşlıların yaşam kalitesini yükseltmek, yaşadıkları süreyi mutlu ve aktif geçirmelerini sağlamak amacıyla huzurevleri kurulmuştur.

Huzurevine nasıl başvurulur: Huzurevinde yiyecek, içecek ihtiyaçları günün her saatinde düzenli ve büyük bir titizlik içerisinde karşılanır. Kişisel temizliğe, hijyen açısından bu çok önemlidir ve çevre bakımına da gerekli önem verilir. Yapılabilecekleri çeşitli aktiviteler sağlanır. Müzik terapisi yaptırılır.

Eğitim hizmetleri yaşlının isteğine ve sağlık durumuna göre şekillenmektedir. Bu kurumların belli bir hizmet kalitesi sunması için sürekli denetlenir. Bedensel ve ruhsal olarak sağlıklarına cevap verilebilecek, kendilerini rahat ve güvende hissetmeleri, nezih ve konforlu bakım hizmetlerini aksatmayacak ferahlıkta yapılan mekanlardır.

Huzurevine Nasıl Başvurulur?

Huzurevine nasıl başvurulur: Belirli koşullar sağlayan kişiler için huzurevlerinde ücretsiz kalabilmektedirler. Bakmaya yükümlü olduğu biri bulunmaması, dul veya yetim aylığı almaması, üzerine kayıtlı araç gereç, mal varlığı bulunmaması gerekir. Huzurevleri kabul edilecek olan hastaların hem psikolojik hem fiziksel hem de sosyal yönden incelemektedir.

Özel huzurevlerine nasıl başvurulur: 55 yaş ve üzeri olmalı, yaşam ihtiyaçlarını kendisi karşılayabiliyor olması, kendine bakabiliyor olması, akıl sağlığı yerinde olmalı, bulaşıcı hastalıklara sahip olmaması, alkol ya da uyuşturucu bağımlısı olmamalı, sosyal ve ekonomik bakımdan yoksun olması gerekir. Bu şartlar sağlandıktan sonra özel bakım ünitesine yerleştirilir.

Huzurevleri başvuru kısıtlaması olmaksızın başvurulur değerlendirilir. Tek şart boş kontenjan olmasıdır. Hiçbir geliri olmayan yaşlılar ise devlet huzurevlerine yerleştirilir. Huzurevlerine kabullerde yaşlı yatağa bağlı Alzheimer’lı ya da nörolojik hastalığa sahip hastaları da kabul etmektedir.

Devlet Huzurevine Nasıl Başvurulur?

Devlet huzurevine nasıl başvurulur: Kayıt olabilmesi için bazı şartlar gerekmektedir.

  1. 60 yaş ve üzeri olmalı
  2. Yaşam ihtiyaçlarını kendisi karşılayabiliyor olması
  3. Kendine bakabiliyor olması
  4. Akıl sağlığı yerinde olmalı
  5. Bulaşıcı hastalıklara sahip olmaması
  6. Alkol ya da uyuşturucu bağımlısı olmamalı
  7. Sosyal ve ekonomik bakımdan yoksun olması gerekir.

Kuruluşa kabul edilecek yaşlılarda ırk, cinsiyet, dil, tabiiyet, din, siyasî görüş ayırımı yapılmaz. Geçmişe dair mahkumiyetleri göz önüne alınmaz.

Bütün bu şartlar sağlandıktan sonra gerekli evraklar getirilmelidir. Bunlar şöyledir.

  • Huzurevine başvurduğuna dair bir dilekçe yazmaları ve vermeleri gerekir.
  • Kimlik belgesi getirmeleri gerekmektedir.
  • Maaş ve gelir durumunu gösteren belgeler getirmeleri gerekmektedir.
  • Doktor raporu bulunmalıdır. Bu raporda bireyin herhangi bir hastalığının olup olmadığı yazması gerekmektedir.

Devlet Huzurevlerine nasıl başvurulur: Başvurulurken şu adımlar izlenir:

  1. Başvuracak olan kişi ikamet ettiği bölgedeki huzurevine giderek başvuru dilekçesini doldurur. Aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı il müdürlükleri başvuru kabul etmektedir. Mülki amirler, muhtarlar ve kolluk kuvvetleri başvuru yapılabilmektedirler. Bunun yanı sıra alo 183’ü de arayarak başvuru yapılabilmektedir. Ayrıca yaşlı bireyin ciddi sağlık sorunları varsa arayıp evinden alınması da sağlanabilir.
  2. Dilekçe doldurulduktan sonra hastada olması gereken şartların olup olmadığı kontrol edilir. Eğer tüm şartları sağlıyorsa birey kabul edilir ve bakım vermeye tüm hizmetleri sağlamaya başlanır.
  3. İstedikleri zaman da huzurevinden ayrılabilir.

Huzurevinde kalan yaşlıların sağlık sorunu olması halinde yaşlı bakım evine ya da rehabilitasyon merkezine transferi gerçekleşir. Misafir için düzenlenmiş bölümlerde huzurevinde kalan yaşlılar ziyaret edilmektedir. Ancak yaşlı vatandaşların izni olmadan ziyaret kesinlikle yapılamaz. Yaşlı vatandaş kendisinin ya da başkasının isteği ile başka yerde yaşamlarını sürdürmek isteyebilir. Bundan dolayı da dilediği zaman huzurevinden ayrılır.