Huzurevi nasıl yazılır, birçok kişinin merak ettiği konuların başında gelecektir. Günlük hayatta birçok kelimenin anlamı bilinse de yazılış şekli karıştırılabilmektedir. Bunlardan bir tanesi huzurevi kavramıdır. Huzurevleri belirli bir yaşın üzerindeki kişilerin barınma, beslenme, sağlık ve sosyal açıdan bakımını üstlenen kurumlardır. Bu kurumlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’na bağlıdır.
Huzurevi TDK
Huzurevi nasıl yazılır konusunda ilk olarak TDK verilerini incelemek gerekecektir. TDK olarak da bilinen Türk Dil Kurumu, Türkçe’nin incelenmesi ve geliştirilmesi için kurulmuştur. 12 Temmuz 1932 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş olan bu kurum, günümüzde halen aktif olarak hizmet sunabilmektedir. Türk dili üzerine pek çok çalışmanın yürütüldüğü bu kurumun ana merkezi Ankara’dadır.
Türk Dil Kurumu, Türkçe ’de aktif olarak kullanılan birçok kelimenin doğrusunu yayınlayarak, aslında yanlış bilinen kelimeleri ortaya koymaktadır. Bunlardan biri huzurevidir. Huzurevi TDK yazımını bilmeyen birçok kişi bu kavramın ‘’ huzur evi ‘’ olarak, yani iki ayrı kelime kullanılarak yazıldığını düşünmektedir. Oysaki bu kavram ‘’huzurevi’ olarak tek kelime halinde yazılmaktadır. Diğer yazım şekli gerçeği yansıtmamaktadır.
Huzurevi Yazılışı
Huzurevi yazılışı, birçok kurum ve kişi tarafından yanlış olarak kullanılmaktadır. Ancak Türkçe’nin doğru kullanımı açısından huzurevi nasıl yazılır, konusunun mutlaka araştırılması gereklidir. Huzurevi kelimesi ek aldığında da sıklıkla çeşitli yazım hataları yapılmaktadır. Huzurevi, özel bir isim değildir.
Yaşlıların fiziksel, psikolojik ve mental açıdan bakımının üstlenildiği her kurum huzurevi kategorisine girmektedir. Genel bir anlam olan huzurevi, herhangi bir ek aldığında ayraç kullanımına gerek yoktur. ‘’Huzurevi’ne’’ demek yerine ‘’huzurevine’’ denilmesi daha doğru bir yazım şekli olacaktır.
Huzurevi İngilizce
Huzurevi İngilizce dilinde, “nursing home” anlamına gelmektedir. İngilizce ’de bakımevi ve huzurevi, yalnızca ‘’nursing home’’ kavramı kullanılarak ifade edilmektedir. Bu kavram İngilizce ‘de nurse olarak bilinen hemşireden türetilmiştir. Türkçede de huzurevi ve yaşlı bakım merkezi olarak geçebilmektedir.
Bunun asıl nedeni ise çok eski dönemlerde hemşirenin hastabakıcı anlamına gelmesidir. İngilizlere göre ise ‘’nursing home’’ hasta bakılan ev, hasta bakıcıların bulunduğu yer anlamına gelmektedir. Herkesin alıştığı bu kavram hiçbir değişikliğe uğramadan, geçmişten günümüze kadar gelebilmiştir.