Fizik Tedavi Nedir: Fizik tedavi, tipik olarak ameliyat öncesi veya sonrası hastalar için fonksiyon ve hareketin geri kazanılmasına yardımcı olmak ve aynı zamanda iyileşmeyi ve ağrıyı hafifletmeyi teşvik etmek için tasarlanmış bir tedavi yöntemidir.
Kişinin günlük becerilerini sınırlayan tıbbi durumları, hastalıkları veya yaralanmaları olan her yaştan hastaya yardımcı olabilir. Ayrıca, genel sağlık ve refahı iyileştirmek için aktif ve sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini teşvik etmeye yardımcı olur. Ancak, ameliyat geçirmeyen veya bir yaralanmadan iyileşmeyi denemeyen kişilerde bile, germe ve güçlendirme hareketlerini günlük rutine dahil etmek gergin kasları gevşetmeye, ağrıları azaltmaya ve genel olarak daha iyi hissetmeye yardımcı olabilir.
Fizik tedavinin pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlar;
Kasları ve eklemleri güçlendirmek ve esnetmek
Sporla ilgili yaralanmaların iyileşmesine veya önlenmesine yardımcı olmak
Büyük bir ameliyattan iyileşmeye yardımcı olmak
Artrit gibi yaşa bağlı sorunların yönetilmesine yardımcı olmak
Genel işlevi ve hareketliliği geliştirmek
Hedeflerinize ulaşmanıza ve günlük aktivitelerinize geri dönmenize yardımcı olarak sonuçları iyileştirmek.
Fizik Tedavi Nedir: Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?
Fizik tedavi sürecinin başında fizik tedavi doktoru tanının belirlenmesine ve ardından sağlık ekibinizin bir parçası olarak diğer doktorlarınızla uyum içinde çalışmanıza yardımcı olacaktır.
Fizik tedavi seansları için doktorunuz ile birlikte hedefler belirlenir. Çoğu fizyoterapist, daha iyi bir yaşam kalitesine geri dönmenize yardımcı olmaya odaklanacaktır fakat ağrıyı azaltmak, hareketliliği geri kazandırmak, günlük işlevi geri kazanmak gibi çeşitli alanlara da odaklanılabilir.
Fizik tedavi doktoru, durumunuzda neler olup bittiğini ve tedavi planınızın nasıl çalışacağını anlamanıza yardımcı olur. Onların rehberliği ile hedeflerinize ulaşmak için ne yapmanız gerektiğini anlamak tedavinin önemli bir parçasıdır.
Muayeneyi tamamladıktan ve bir tedavi planı oluşturulduktan sonra tedavinin başlamanın zamanı gelmiştir. Terapistiniz seansınız sırasında çeşitli aktiviteler kullanmayı tercih edebilir.
Terapötik uygulamalardaki ana hedef hastanın güç ve işlevselliğini geri kazanmasına yardımcı olmaktır. Doktor, kan akışını geliştirmek, esnekliği arttırmak, ağrıyı azaltmak ve şişlikleri indirmek için soğuk, sıcak, su, elektrik gibi pek çok farklı uygulama tercih edebilir.
Buna ek olarak, tedavi planınız uygulamalı eklem ve yumuşak doku masajı ve mobilizasyonu içerebilir. Terapist, ağrıyı hafifletmek ve kan akışını teşvik etmek için yumuşak dokuyu yoğurabilir ve masaj yapabilir. Eklemleriniz ve kaslarınız, hareket aralığınızı ve esnekliğinizi artırmak için terapist tarafından çeşitli esnemeler yoluyla hareket ettirilebilir.
Ayrıca hem doktorunuz ile birlikte hem de evde yalnız yapmanız için bazı egzersizler reçete edilebilir.
Fizik Tedavi Nedir: Yaşlılarda Fizik Tedavi
Yaşlıların bir hastalıktan, yaralanmadan veya ameliyattan iyileşirken, üst düzey bir rehabilitasyon programına katılması, işlevselliği geri kazanmak, ağrıyı azaltmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek için hayati öneme sahiptir. Yaşlılar için rehabilitasyon genellikle bireyin özel ihtiyaçları ve yetenekleri göz önünde bulundurularak tasarlanan fiziksel, günlük beceri ve konuşma terapilerinin bir karışımını içerir.
Geriatrik fizik tedavi, yaşlanan yetişkinlerin ihtiyaçlarına özel önem vermektedir. Artrit, osteoporoz, kanser, eklem replasmanı ve denge bozuklukları gibi durumların tedavisine yardımcı olur. Özel programlar, hareketliliği düzeltmeye, zindelik seviyelerini artırmaya ve genel ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Fizik tedavi hizmetlerinden yararlanan yaşlılarda, düşme ve sakatlanma riski azalır, kronik ağrılar hafifler, reçeteli ilaçlara duyulan gereksinim azalır ve böylece yaşlılar daha bağımsız bir hayat sürebilir.
Fizik Tedavi Nedir: Fizik Tedavi Hareketleri
Her hastanın durumuna özel olarak reçete edilebilecek farklı fizik tedavi egzersizleri vardır. Bunlar, gücü artırmak için egzersizler, hareket aralığını iyileştirmek için egzersizler, esneklik egzersizleri, denge ve propriyosepsiyon egzersizleri, fonksiyonel hareketlilik egzersizleri, kardiyorespiratuar egzersizler ve baş dönmesi için egzersizler olarak sınıflandırılabilir.
Bir fizik tedavi egzersiz programı özel ihtiyaçlarınız için size uyarlanmalıdır. Örneğin, diz protezi ameliyatından sonra yürümekte zorluk çekiyorsanız, fizyoterapistiniz kuadriseps fonksiyonunuzu değerlendirebilir ve bu kas grubunun gücünü artırmaya yardımcı olacak özel egzersizler önerebilir.
Fizik tedavi uzmanınıza danışmadan egzersiz yapmak sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
Fizik Tedavi Nedir: Fizik Muayene
Fizik muayene esnasında, muayene uzmanınız vücudunuzun belirli bölgelerine normal renk, şekil ve tutarlılık açısından bakacak ve “denetleyecektir”. Muayene esnasında bazı bulgular sağlık uzmanınızı vücudunuzun belirli bölgelerine odaklaması konusunda uyarabilir.
Örneğin, bacaklarınızda bir şişme tespit edilmesi sonucunda sağlık uzmanınız kalbinizin neden olduğu ekstra sıvı gibi bacak şişmesine neden olan yaygın şeylere özellikle dikkat edecek ve bu bilgileri tanı koymalarına yardımcı olmak için kullanacaktır.
Fizik muayene esnasında kontrol edilen alanlar şunlardır:
Cilt: Morluklar, kesikler, benler veya topaklar aramak için
Yüz ve gözler: Eşit ve “normal” olup olmadıklarını görmek için
Boyun damarları: Şişlik olup olmadığını görmek için
Göğüs ve karın (mide bölgesi): Herhangi bir kitle veya çıkıntı olup olmadığını görmek için
Bacaklar: Herhangi bir şişlik olup olmadığını görmek için
Kaslar: İyi kas tonusunu kontrol etmek için
Dirsekler ve eklemler: Herhangi bir deformite varsa şişlik ve iltihap olup olmadığını kontrol etmek için
Fizik Tedavi Nedir: Felç Fizik Tedavi
Günümüzde felç için bir tedavi olmamasına rağmen, günlük fizik tedavi, felcin, inme veya geçici iskemik atak gibi faktörlerden kaynaklandığı durumlarda, bu uzuvdaki hareket ve hissi büyük ölçüde düzeltmeye yardımcı olabilir. Çoğu zaman, altta yatan felç nedenini fizyoterapi ile tedavi etmek, etkilenen vücut kısmındaki hareketliliği geri kazanabilir.
Fizyoterapinin tedavisi yavaş ve zahmetlidir, ancak felçli ekstremitede hareketin yeniden kazanılmasına yardımcı olabilir. Fizyoterapi, masaj, terapötik fiziksel aktiviteler, bilimsel prosedürler ve eğitimi içeren interdisipliner bir alandır.