Emboli Atması

Emboli Atması

Yazı İçeriği

Emboli atması arter damarlarda meydana gelen tıkanma ve birikme sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıktır. Daha çok akciğer ve beyin üzerinde meydana gelmesiyle bilinen bir hastalıktır.

Emboli atması gerçekleştiğinde acil müdahale edilmezse organlar üzerinde ciddi hasarlar bırakabilir. Bu durumla karşılaşmamak için mutlaka en yakın hastaneye gidilmelidir. Embolinin ortaya çıkma belirtileri bilinirse bu durum daha da kolay bir hal alacaktır.

Peki, damarlarda daralma ya da tıkanma sonucu kan birikmesine, pıhtılaşmasına neden olan emboli atması nedir? Belirtileri nelerdir?

Emboli Nedir? Ne Demektir?

Emboli nedir, ne demektir: Günümüzde emboli sorunlu damarda kanın birikmesine ve kısa süre sonra taşınırken pıhtılaşmasına neden olması olarak ifade edilmektedir. Bu hastalık organlar üzerinde ciddi şekilde hasara neden olabilmektedir.

Emboli atması her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Nedenleri arasında genetik faktörler, hamilelik, hormon tedavisi, kalp yetmezliği, solunum yetmezliği, doğum kontrol ilaçları gösterilmektedir.

Hastalık bir damar hastalığı olduğu için, kan akışının vücut içindeki hareketlerine bağlı olarak seyir değiştirmektedir. Tıkalı, hasarlı ve daralmış bir damar üzerinde görülme olasılığı kaçınılmaz hale gelmektedir.

Tıp alanında emboli için kesin tanı konulamamaktadır. Fakat hastanın geçmişi ve o anki durumuna göre bir tanı konulmaktadır. Beyin üzerinde emboli gerçekleştiğinde kişinin sinir hücrelerinde olumsuzluklar meydana gelmektedir. Bu durumun önüne geçilmesi tedavi edilmesi çoğu zaman ameliyatla mümkün olmaktadır.

Pulmoner Emboli Nedir?

Pulmoner emboli nedir: Bir diğer ismi akciğer embolisi olarak da bilinmektedir. Akciğer üzerinde yer alan pulmoner arterlerinden birinin tıkanması ile ortaya çıkan hastalıktır. Pulmoner, akciğeri besleyen en büyük arter olma özelliğine sahip olduğu için herhangi bir tıkanma büyük hasarlara yol açmaktadır.

Farklı nedenlerle akciğer emboli atması çoğu zaman görülebilmektedir. Özellikle pulmoner arteri akciğer için önemli bir yapı olduğu için en az bir damarının tıkanması ile emboli gerçekleşmiş olur.

Emboli önlenebilir bir hastalık olduğu için mutlaka organlar için sağlıklı yaşam koşullarına uyularak yaşanmalıdır. Özellikle beyin ve akciğerde meydana gelen bu hastalığın damarlarda değişen durumlara göre ortaya çıkması damar sağlığına önem verilmesini gerektiriyor.

Emboli Belirtileri

Emboli belirtileri embolinin türüne göre değişiklik gösterse de organlar üzerinde olumsuz etki yarattığı görülür. Ayrıca emboli gerçekleştiğinde ortaya çıkan belirtiler için acil müdahale edilmesi çok önemlidir. Bu sayede daha fazla hasar oluşmasının önüne geçilip, hastanın daha çabuk iyileşmesi sağlanabilir.

Şimdi emboli atması ile ortaya çıkan belirtileri inceleyelim:

  • Nefes darlığı
  • Kanlı balgam
  • Öksürük
  • Hızlı nefes alıp verme
  • Şiddetli olarak gerçekleşen göğüs ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Emboli ile gelen aşırı terleme
  • Bazı durumlarda bayılma
  • Sırtta ağrı
  • Yüzde tek taraflı kayma
  • Kuvvetsizlik
  • Kol ve bacaklarda uyuşma
  • Konuşmada güçlük ve bozulma
  • Görmede kayıp

Yukarıda yer alan belirtiler hem akciğerde hem de beyinde gerçekleşen emboli sonucu ortaya çıkan önemli belirtilerdir. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka hastaneye gidilerek tedavi olunmalıdır.

Huzurevi hizmetlerinden yardım almak sürecin hem hasta hem de yakınları için daha rahat geçmesini sağlayabilmektedir.

Emboli Atması Nedir?

Emboli atması nedir: Akciğer ve beyin üzerinde ya da vücudun farklı bir bölümünde arter damarlardan en az birinin tıkanması, daralması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Aslında tıkanma ve daralmadan sonra kanın damar üzerinde birikmesi ve vücuda dağılırken pıhtılaşması sonucu hastalık kendini gösterir.

Beyne emboli atması gerçekleştiğinde daha çok felce benzer kayıplar görülür. Görmede bozulma, hareket ederken zorluk yaşanması, kuvvetsizlik oluşması başlıca belirtileri arasındadır. Özellikle kol ve bacaklar bir de yüzde görülen değişimler bu hastalığın habercisi olmaktadır.

Pulmoner Emboli Tedavisi

Pulmoner emboli tedavisi için öncelikle akciğerin yapısı incelenmelidir. Sonrasında doğru bir tanı ile tedaviye başlanılmalıdır. Bu noktada önemli olan pulmoner arterlerinden hangisinde tıkanma ya da daralma olduğunun doğru tespitidir.

Emboli tedavisi günümüzdeki gelişmelere bağlı olarak güçlü ilaçlarla yapılmaktadır. Embolinin yani pıtının eritilmesi bu ilaçlar yoluyla gerçekleştirilmektedir. Eğer erken ve doğru bir teşhis yapılırsa kan sulandırıcı ilaçlarla pıhtının eritilmesi gerçekleşip olumlu sonuçlar elde edilir.

Emboli atması sonrasında tedavi sürecine ne kadar geç başlanırsa o kadar hayati tehlike artmaktadır. Çünkü damar içinde pıhtı giderek büyüdüğü için diğer organları da kısa sürede etkileyecek bunun sonucu olarak da maalesef can kayıpları yaşanabilmektedir.

Pulmoner Emboli Belirtileri ve Tedavisi

Pulmoner emboli belirtileri sıradan emboli atması ile benzer özellikler gösterir. Emboli hastalığı tedavisi daha çok ilaçlarla yapılmaktadır. Eğer pıhtı iyileşmezse akciğer üzerinden bu pıhtı ameliyat yoluyla alınarak hasta taburcu edilir. Bu süreçte önemli olan hastanın mutlaka kontrollü bir yaşama devam etmesidir.

Emboli atması tedavisinde toplam üç gün boyunca heparini uygulaması ve sonrasında yedi gün boyunca ağızdan kan sulandırıcı ilaç kullandırılır. Sonrasında hasta iyileşir ve taburcu olur. Bazen bu süre değişiklik gösterse de kısa sürede hastalıktan kurtulmak mümkündür.

Tedavi sonrasında hastaların mutlaka dikkat etmesi gereken belli durumlar olmaktadır. Dikkat edilecekler arasında düzenli beslenme, gündelik egzersizlerin yapılması, sigarayı bırakmak önemli detaylardır. Ayrıca ayakta çok kalındığı durumlarda mutlaka ayakları yukarı aşağı hareket ettirilmesi önemlidir.