Demans ne demek ne anlama gelir: Demans tek başına bir hastalık olmayıp bellekle ilgili tüm hastalıkları kapsar. Fakat genel olarak belleğin ve zihinsel yeteneklerin bozulmasına neden olan hastalıklar için kullanılır.
Demans ne demek sorusu aslında yaşı ilerleyen insanların karşılaştığı zihinsel sorunları ifade etmektedir. Halk dilinde bunama olarak bilinen bu hastalığın kesin çözümü olmayıp, sadece ilerleyişini yavaşlatmak mümkündür.
Huzurevi hizmetlerinden yardım almak sürecin hem hasta hem de yakınları için daha rahat geçmesini sağlayabilmektedir.
Demans Hastalığı Ne Demek?
Demans nedir: Demans hastalığı Alzheimer hastalığının %60’ını kapsayan bir hastalıktır. Demans hastalığı tanı konulduktan sonra asla tedavi edilememektedir. Kişinin normal yaşam becerilerinin etkilenmemesi için birtakım ilaç uygulamaları dışında farklı bir tedavi uygulanamamaktadır.
Demans ismi ile ifade edilen hastalıklar aşağıda bulunan hastalıklardır:
- Alzheimer
- Tümör
- Sifiliz
- Menenjit
- Parkinson hastalığına bağlı oluşan demans
- Damar tıkanıklığına bağlı yani vasküler demans
- Lewy cisimcikli demans
- Frontotemporal demans
- Normal basınçlı hidrosefali
- Jacob hastalığı
Yukarıda yer alan hastalıklar demans hastalığı adı altında ifade edilen hastalıklardır. Çoğunlukla tedavileri erken tanı ile bulunabilse de bazı demans türlerinin tedavisi yoktur.
Senil Demans Ne Demek
Senil demans ne demek: 70 yaş ve üzerinde başlayan sinsi şekilde ilerleyen bir hastalıktır. Kadınlarda daha sık görülen bu hastalıkta ilk belirti olarak yakın geçmişi hatırlamada zorluk yaşanır. Bunun yanında alışkanlıkların unutulması, zihinsel yetenek becerilerinin azalması başlıca belirtileridir.
Frontotemporal Demans Ne Demek
Bir başka demans türü de frontotemporal ismi ile bilinen rahatsızlıktır. Beynin temporal ve ön loblarındaki sinir hücrelerinin lezyona uğraması sonucu oluşur. Kişilik, davranışlar ve dil üzerinde olumsuz özellikleri ortaya çıkaran bu hastalığın da tedavisi günümüzde bulunmamaktadır.
Demans Parkinson Ne Demek
Demans Parkinson hastalığı zihinsel hastalıklarda olduğu gibi sinsi şekilde başlamaktadır. Çok yavaş ilerleyen bu hastalığın yürütücü işlevler üzerinde ve bilişsel işlevlerde olumsuzluklar yaratır.
Parkinson hastalığında tüm belirtiler çok yavaş belirir. Ayrıca bu hastalık hafif ya da orta düzeyde seyrettiği için kişinin hayatını uzun yıllar kötü etkilemez. Çok ileri evrelere ulaştığında ancak o zaman kişinin hayatını tehdit edici bir konuma gelir.
Demans Hastası Ne Demek
Demans hastası hafif ya da ileri düzeyde bunama gösteren kişilere denir. Eğer demans başlangıcı erken yaşta ise bireyde ilk başlarda eşya ve nesne yerlerinin unutulması gözlemlenir.
Demans hastalığı yaş ilerledikçe seyri kötüye giden bir hastalıktır. Kişinin zihinsel ve yürütme becerilerini etkileyen kötü bir hastalıktır. Hastalığın son evresine gelindiğinde kişi yatağa bağımlı hale geldiği için ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalır.
Nöroloji Demans Ne Demek
Nöroloji tıp alanının içinde yer alan bu hastalığın tanı ve tedavisi yine bu bölüm tarafından yapılır. Demans tıp dilinde zihnin sonradan belli nedenlere bağlı olarak kaybedilmesi demektir.
Demans ne demek denildiğinde nöroloji bölümü hem bu hastalığın açıklayıcısı hem de değerlendirilmesi için çalışmalar yapar. Özellikle hastalığın tanı konulmasında ve tedavi sürecinin planlanmasında bu tıp alanı çok yararlı çalışmalar yapmaktadır.
Tıpta Demans Ne Demek
Tıpta bilişsel tüm işlevlerin bozulması ve kişinin bunaması demans hastalığı ile ilişkilendirilir. Tıpta demans tanısı konulurken bilişsel anlamda birçok alanda etkilenmesi şarttır. Tanı için aranan kriterler sağlandıktan sonra hastalığın tedavisine başlanılır.
Demans ile birlikte günlük yaşam aktiviteleri engellenir. Ayrıca bireyin mesleki performansında azalış, öz bakım, hobiler ve diğer işlerde bozulmalar görülür. Kişi bu aktiviteler için kendini hazır hissetmez ve sürekli beceri kaybı yaşar.
Vasküler Demans Ne Demek
Vasküler demans ne demek: En çok görülen ikinci demans türü vasküler olan türüdür. Bu hastalığın ortaya çıkmasında beyne kan akışını sağlayan damarların zarar görmesi ve tıkanması sonucu ortaya çıkar.
Vasküler demansın en yaygın belirtisi kuşkusuz yavaş düşünme, odaklanma ve koordine olma ve problem çözmede zorluklar yaşatmasıdır. Bu hastalıkta hafıza kayıpları yerine bu belirtiler daha fazla görülür.
90 Demans Ne Demek
Yaş ilerledikçe demans olma riski de bir o kadar artmaktadır. Özellikle yaşın ilerlemesi ile kadınlarda daha fazla görülen bu hastalık için koruyucu önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde kısa sürede yatağa bağımlı bireylerin sayısı artacaktır.
90 demans ne demek: 90’lı yaşlarda demans riski çok fazla olmaktadır. Erkeklerin %29’u kadınlarınsa %45’i bu hastalığa yakalanmaktadır. Kadınların zihinsel olarak kendilerinde oluşan olumsuz belirtilere dikkat etmesi ve olumsuz etkilendikleri bir durum varsa doktorlardan yardım alması gerekir.