Demans hastalığının son evreleri hasta ve yakınları tarafından oldukça zordur. Hastanın kelime hazinesi daralır ve genellikle yatağa bağımlı olur.
Demans hastalığının son evreleri, uzmanlar tarafından “Ağır demans” olarak da tanımlanır. Sürekli ilerleme gösteren ancak ilerleme hızı hastaya bağlı olan demans hastalığı, ölümcül bir hastalıktır. Bu nedenle de son evreleri hasta ve yakınları tarafından oldukça zorlayıcıdır.
Hasta bu dönemde tüm verbal yeteneklerini kaybetmeye başlar. Yataktan kendi başına kalkmaya zorlanan hasta, bu dönemin sonlarına doğru oturmakta dahi zorlanır hale gelir. Televizyondaki kişilerle konuşmak, aynadaki görüntüsüyle bir başkasıymış gibi konuşmak da bu dönemde görülen en sık semptomlardır.
Demans Hastalığının Son Evreleri Nedir?
Demans hastalığının son evreleri, artık hastanın belleğinde anılara ve bildiklerine dair kalan parçacıklardan ve kaybedilmeye mahkum olan yetilerden ibarettir. Bu dönemde hastalar yakınlarını sık sık karıştırır hatta televizyonda izlediği karakterleri evin içindeki bir birey sanarak onunla konuşmaya çalışır. Tüm bunların yanı sıra öz bakım yeteneği de her geçen gün daha da körelmeye başlar.
Demansın son evreleri, hastanın iyice kötüleşmeye ve bakıma çok daha fazla muhtaç olduğu evreler olarak tanımlanır. Ölümcül bir hastalık olan demansın son evrelerinde hastanın bilişsel yetilerinin yanı sıra aynı zamanda fiziksel yetileri de ciddi anlamda kaybolmaya başladığından hem hasta hem de yakınları için zor bir süreç başlar.
Demans Hastalığının Son Evreleri Nasıl Olur?
Demansın son evrelerinde hastada görülen bilişsel ve fiziksel kayıplar ciddi anlamda dikkat çekmektedir. Üstünü giyinmek, tuvalete gitmek, banyo yapmak gibi öz bakımlarını yerine getiremez hale gelir. Bu dönemde neredeyse tüm demans hastaları için yataktan kalkıp oturmak ya da yürümek son derece zor olmaktadır. Bu nedenle de huzurevi hizmetlerinden yardım almak hasta ve yakınları için bir hayli kolaylaştırıcı olabilmektedir.
Son evrelerde demans hastalığı ilerledikçe hastanın yataktan kalkması ve hatta yatağın içinde oturması dahi imkansız hale gelebilir. Bu nedenle de bu evrede hastanın önce tekerlekli sandalyeye ve kısa bir süre sonra da yatağa bağımlı hale geldiğini söylemek mümkündür. Tüm bu nedenlerden dolayı demansın son evreleri, hastanın en fazla gözetim altında olması gerektiği evrelerdir. Aksi takdirde demans krizi gibi durumlar da yaşanma ihtimali düşük de olsa vardır.