Demans hastalarının ölümü, tıpta beklenen bir sonuçtur. Hastasının sürekli yatmaya başlaması ve saldırganlaşması en belirgin ölüm belirtileridir.
Sürekli ilerleyen ve ölümle sonuçlanan bir hastalık olan demans hastalığının en karakteristik belirtileri; hastanın günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirememe, mantıklı düşünce ve davranış özelliklerini kaybetmesidir.
Demansın en sık görülen nedeni ise Alzheimer hastalığı olmaktadır. Demans teşhisi konulan hastaların %70’lik gibi büyük bir oranı Alzheimer teşhisi konulmuş olan hastalardır. Evreler halinde sürekli ilerleme kaydeden demansın sonucunda ise ölüm kaçınılmazdır. Ancak demans hastalarının ölümü yaklaştığında hastalarda belirgin değişimler ve ölüm belirtileri kendisini göstermeye başlar. Dolayısıyla da özellikle hasta yakınlarının bu konuda bilinçli davranması hem hasta hem de kendileri için sürecin daha kolay geçmesini sağlayacaktır.
Demans Hastalarının Ölümü: Demans Hastalarının Ölümü Nasıl Olur?
Demans, sürekli ilerleyen ve ölümcül olan bir hastalıktır. Hafıza ve davranış bozukluğu, mantıklı düşünememe ve günlük işlerini yapamama gibi belirtiler her zaman olmasa da çoğu aman demans belirtileri olarak kendisini gösterir. Demans teşhisi konulan bir hastanın ortalam ömrü 4 yıl kadar az olabileceği gibi 20 yıla kadar da uzayabilir. Bu süre hastadan hastaya değişkenlik gösterir.
Ölümcül bir hastalık olan demans, son evrelerde ölüm belirtileri vermeye başlar. Bu belirtiler aslında hastanın iyice kötüleştiği ve hatta sürekli yatmaya başladığı belirtiler olarak bilinir. Ayrıca hastanın saldırganlaşması da hastanın ölüm habercisi olabilir.
Huzurevi hizmetlerinden yardım almak sürecin hem hasta hem de yakınları için daha rahat geçmesini sağlayabilmektedir.
Demans Hastalarının Ölümü: Demans Hastasının Ölüm Belirtileri
Demans hastası ne kadar yaşar: Sürekli ilerleme gösteren demans hastalığının her hastada ilerleme hızı farklı olduğundan teşhis konulduktan sonra yaşama süresi de değişkenlik gösterebilir. Ancak son evrelere gelindiğinde hastada bazı belirtiler ölümün habercisi olabilmektedir. Bu belirtilerin başında ise bireyin artık kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor hale gelmesidir.
Yürümede zorluk çekmesi, önce tekerlekli sandalyeye daha sonrasında ise yatağa bağımlı hale gelmesi de ölüm belirtileri arasında yer alır. Hasta özellikle son evrelere geldiğinde tamamen bakıma muhtaç hale gelir. Bu süreçte enfeksiyon ve beslenme sorunları en sık görülen sorunlardır. Şayet son evrelerde hastanın ölüm nedeni demans olmasa dahi meydana gelen enfeksiyon ve beslenme sorunları gibi komplikasyonlar hastanın ölüm nedeni haline gelebilir.