Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bireylerde fiziksel ve fonksiyonel bozuklukların tanı ve tedavisini kapsayan bir uzmanlık dalıdır. “Alzheimer Fizik Tedavi“, “Demans Fizik Tedavi” gibi nörolojik durumlarda, uygulamanın amacı hastanın ağrılarının azaltılması veya yok edilmesi, fonksiyonel kapasitenin arttırılması veya korunması, günlük yaşam aktivitelerinin tekrar kazanılması, organların işlevlerinin sağlıklı hale gelmesi, bağımsız bir birey olarak toplumdaki yerini almasıdır. Kas-iskelet, beyin ve sinir, kalp-damar, lenf sistemi gibi bir çok alanda oluşan rahatsızlıkların tedavisinde aktif rol alan tedavi ve rehabilitasyon kişiye özel uygulanmalıdır.
Huzurevi Ve Yaşlı Bakım Merkezinde Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon
Yaşlılar için yatılı fizik tedavi hizmeti, yaşlıların fiziksel sağlık sorunlarına yönelik etkili bir çözüm sunan yenilikçi bir yaklaşımdır. Fiziksel aktivite azlığı yaşlanma süreciyle oluşan fizyolojik değişiklikleri hızlandırır. Pek çok kronik hastalık sıklığını arttırır. Bu hastalıkların daha erken yaşta görülmesini sağlar, kısaca yaşlılığı hızlandırır. Yatılı programları, yaşlı bireylerin günlük yaşam aktivitelerini iyileştirirken aynı zamanda yaşam kalitesini artırmayı hedefler.
Asude Yaşam ve Sağlık Merkezine kabul sırasında misafirimizin doktorlarımız ve uzman fizyoterapistlerimiz tarafından hikayesi alınır ve değerlendirme yapılır. Fiziki durum takip formu düzenlenir. Rehabilitasyon programı, hastamıza özel olarak hazırlanır ve tedavi sürecine başlanır.
Hastamıza en uygun tedavi uzman fizyoterapistlerimiz tarafından uygulanmaktadır. Mobilize olan hastalarımız için fizik tedavi salonunda, immobilize hastalar için yatak içinde rehabilitasyon uygulanmaktadır. Kişiye özel egzersiz reçetesi aynı zamanda elektroterapi uygulamalarıyla desteklenmektedir. Merkezimizde bulunan fizik tedavi salonu hastane konseptiyle hazırlanmış, tam teşekküllü bir yapıda hizmet vermektedir.
Merkezimizde inme, beyin kanaması, MS, parkinson, alzheimer, demans gibi nörolojik hastalıklar aynı zamanda kırık, kalça protezi, diz protezi, tendon yaralanmaları, yumuşak doku zedelenmeleri gibi ortopedik rahatsızlıklar sonrasında fizik tedavi uygulamaları yapılmaktadır.
Asude Yaşam ve Sağlık Merkezinde uzanan kadromuz ile nöroloji, ortopedi, geriatri ve kardiyopulmoner alanda rehabilitasyon hizmeti vermekteyiz.
Hangi alanlarda fizik tedavi kullanılır ve daha etkin sonuçlar alınabilir?
Nörolojik Rehabilitasyon:
Nörolojik rehabilitasyon, nörolojik bir hastalık veya yaralanma sonrasında, bireylerin yaşam kalitesini artırmak, işlevselliği geri kazanmak veya en üst düzeyde sürdürebilmek için uygulanan bir tedavi ve rehabilitasyon sürecidir. Nörolojik rehabilitasyon, beyin hasarı, omurilik yaralanmaları, felç, multiple skleroz, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı ve diğer nörolojik sorunlar gibi bir dizi nörolojik durumu içerebilir.
- İnme
- Parkinson
- MS
- Spinal Kord Yaralanması
- Yüz Felci
- Düşük Ayak
- Kas Hastalıkları
Ortopedik Rehabilitasyon:
- Kas iskelet sisteminde oluşan ağrılar
- Boyun ve bel fıtığı
- Duruş bozuklukları
- Kırıklar
- Kireçlenme
- Romatoid artrit
- Menisküs yaralanmaları
- Tendon yaralanmaları
Geriatrik Rehabilitasyon
- Lenfödem
FİZİK TEDAVİ UYGULAMALARIMIZ
Isı Uygulamaları:
- İnfraruj
- Cold pack
Elektroterapi Uygulamaları:
- TENS
- NMES(Nöro-musküler elektriksel stimülasyon)
Mekanik Uygulamalar:
- Aletli ve aletsiz egzersizler
- Kuvvetlendirme egzersizleri
- Germe egzersizleri
- Denge koordinasyon egzersizleri
- Proprioseptif egzersizler
- Postür egzersizleri
- Solunum egzersizleri
- Ev egzersiz programı
- Manuel terapi
- Mobilizasyon
- Kompleks boşaltıcı fizyoterapi (manuel drenaj, bandajlama)
Alzheimer, demans hastaları için fizik tedavi nasıl olmalıdır?
Alzheimer ve Demans hastaları için fizik tedavi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, yaşam kalitesini artırmak ve günlük işlevselliği sürdürmek için önemli bir rol oynayabilir ve aşağıdaki şekillerde uygulanabilir:
-
Denge ve Hareket Egzersizleri: Alzheimer hastaları, denge kaybı ve düşme riski gibi fiziksel sorunlarla karşılaşabilirler. Fizik terapistler, hastanın denge ve koordinasyonunu geliştirmek için özel egzersizler ve aktiviteler önererek bu sorunları hafifletebilirler.
-
Kas Kuvvetlendirme: Alzheimer hastalarının kas kaybı yaşama riski vardır. Kas kuvvetini artırmak ve günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilme yeteneğini korumak için kasları güçlendirmeye yardımcı olabilir.
-
Hareketliliği Sürdürme: Alzheimer hastalarının hareketliliğini sürdürebilmeleri önemlidir. Tedavi, hastanın bağımsızlığını ve günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilmesini desteklemek amacıyla hareketlilik egzersizleri sunabilir.
-
Ağrı Yönetimi: Alzheimer hastaları bazen ağrıya duyarlı olabilirler. Fizik terapistler, ağrı yönetimi teknikleri ve egzersizlerle ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilirler.
-
Postür İyileştirme: Doğru postür, Alzheimer hastalarının fiziksel sağlığı açısından önemlidir. Tedavi, hastanın uygun postürünü korumasına yardımcı olabilir.
-
Rehabilitasyon ve Fonksiyonel Bağımsızlık: Fizik terapistler, Alzheimer hastalarının günlük yaşam aktivitelerini (yeme, giyinme, banyo yapma gibi) sürdürebilmesine yardımcı olabilirler.
-
Sosyal Etkileşim ve Motivasyon: Fizik terapistler, hastaların sosyal etkileşimlerini ve motivasyonlarını artırmak için egzersizleri eğlenceli ve ilgi çekici hale getirebilirler.
Fizik tedavi, Alzheimer hastalarına ve ailelerine hastalıkla başa çıkmada destek sağlayabilir. Ancak her hasta farklıdır, bu nedenle fizik tedavi planı bireysel ihtiyaçlara ve hastanın durumuna uygun olarak özelleştirilmelidir. Ayrıca, doktor tavsiyesi ve bir fizik terapistin gözetiminde gerçekleştirilmelidir.
Fzt. Havva Nur ARTAN
Asude Yaşam ve Sağlık Merkezi