Alzheimer başlangıcı genellikle olayların unutulması, kafa karışıklığı ya da insanların ve nesnelerin ismini unutulmasıyla başlamaktadır.
Alzheimer hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin deformasyonu sonucunda unutkanlık gibi basit belirtilerle başlayan bir demans türlerinden biridir. Parkinson hastalığından sonra en çok rastlanılan demans türlerinden olan Alzheimer, evreler halinde ilerler.
Hastalığın belirtilerinin kişiden kişiye göre değişmesine bağlı olarak aynı şekilde başlangıç döneminde de kişilerde görülebilen belirtilerde farklılıklar olabilmesi mümkündür. Bir nörodejeneratif hastalık olan Alzheimer; belirtileri sürekli ilerleme kaydeden, kesin tedavisi olmayan ve ölümcül hastalıktır.
Alzheimer Başlangıcı Nedir?
Alzheimer başlangıcı, aynı zamanda hastalığın ilk evresi olarak tanımlanır. Her bireyde belirtilerin görülme sıklığı ve görülen belirtiler farklılık gösterse de bu başlangıç evresinde aslında hastalık yeni oluşmaya başlar ve belirtiler de açık bir şekilde görülür ya da hastalık sinsi bir şekilde vücut içerisinde ilerlemeye başlar.
Başlangıç döneminde özellikle eşyaların yerlerinin unutulması, kişilerin ya da nesnelerin isimlerinin karıştırılması ya da telaffuz edilememesi en belirgin belirtiler olarak gözlemlenir.
Alzheimer Başlangıcı Nasıl Olur?
Alzheimer başlangıcı genellikle unutkanlığın arttığı ve bireyin çok basit şeyleri bile unuttuğu ya da karıştırdığı bir dönem olarak meydana çıkar. Hastalığın tüm evrelerinde olduğu gibi bu evrede de belirtilerin şiddeti ve somutluk derecesi bireyden bireye göre değişkenlik gösterir. Ancak çoğu hastada kişilik bozukluğu ve davranışlarda tutarsızlık da görülebilmektedir.
Alzheimer Başlangıcı Belirtileri
Alzheimer başlangıç belirtileri her bireyde zaman zaman farklılık gösterse de genel anlamda belirtiler şu şekilde seyretmektedir;
- ilk olarak gündelik yaşamda kısa süren hafıza sorunları ve dikkat çekmeyen unutkanlıklar başlar.
- Konuşurken zihindeki düşünceleri telaffuz edecek kelimeleri bulmak ve cümleleri tamamlamak zorlaşmaya başlar.
- Problem çözmede ve karar vermede zayıflık başlarken aynı zamanda basit hesaplar bile yapılamayabilir.
- Aniden değişen ruh halleri, depresif durumlar, şüpheci tavırlar gelişmeye başlar.
- Birey zamanı takip etmekte ya da yönleri ayırt etmekte zorlanabilir.
Alzheimer Başlangıcı Nasıl Anlaşılır?
Alzheimer başlangıcı genellikle unutkanlık ve hafıza sorunları ile birlikte anlaşılabilir. Nadiren genç yaştaki bireylerde görülse de özellikle yaşlılık döneminde meydana gelen unutkanlıklar bu noktada görmezden gelinmemelidir. Özellikle devlet huzurevleri ya da özel huzurevi fark etmeksizin tüm yaşlı bakım kuruluşlarında bu konuda çok daha bilinçli ve iyi bir gözlemci olmak gereklidir.
Unutkanlık Alzheimer Başlangıcı Olabilir mi?
Uzmanların yapmış olduğu bilimsel araştırmalar ve çalışmalar neticesinde hastalığa dair ilk ve en önemli bulgunun unutkanlık olduğu ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla da unutkanlık hastalığın en önemli başlangıç belirtisidir. Birey, ilk olarak yakın geçmişi ile ilgili anılarını unuturken hastalık ilerledikçe yakın geçmişten eski geçmişe doğru anılarını ve bildiklerini yavaş yavaş unutmaya başlar.
Alzheimer Başlangıcı Kaç Yaşında Başlar?
Alzheimer hastalığı nadiren de olsa gençlerde de görülebilen bir hastalık olmakla birlikte genellikle 65 yaş ve üzerindeki bireylerde daha yaygın görülmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde 65 yaş ve üzeri bireylerin oluşturduğu nüfusun %5’lik diliminde görülen Alzheimer hastalığının görülme sıklığı ise 5 yılda bir iki kat daha artmaktadır. Özellikle 80 ila 85 yaş arasındaki her iki kişiden birinde Alzheimer görme olasılığı son derece yüksektir.
Alzheimer Başlangıcına Ne İyi Gelir?
Alzheimer, şuan tedavisi olmayan ve ilerleyici bir nörodejenerasyon hastalığıdır. Uzmanlar ancak birtakım ilaç tedavileri ile hastalığın seyrinin yavaşlatılması için çalışmalar yapabilmektedir. Bu ilaç tedavilerinin yanı sıra hastaların sürekli beyni çalıştıran bulmacalar çözmesi, sanatsal faaliyetlerde yer alması da hastalığın başlangıcına iyi gelen durumlar arasında yer alır.
Ayrıca düzenli ve sağlık beslenme programının da olumlu yönde etkili olduğu bilinmektedir. Özellikle Avokado, ıspanak, badem, deniz ürünleri ve ceviz gibi beyin sağlığına iyi gelen besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Bu hastalığa sahip bireyler için huzurevi ve yaşlı bakım evi kuruluşlarında da tüm bunlar dikkate alınarak beslenme programı oluşturulmaktadır.
Alzheimer Başlangıcında Neler Yapılmalı?
Alzheimer başlangıcında yapılması gerekenler başında beyin jimnastikleri gelmektedir. Kelime avı, sudoku ve benzeri gibi bulmacalar ya da sanatsal faaliyetler beyni çalışır halde tutacağından süreci yavaşlatmaya da yardımcı olacak aktivitelerdir. Özelikle geriatri bakımına yönelik huzurevlerinde bu noktada yaşlı misafirlere yönlendirmeler yapılabilmektedir.
Alzheimer Başlangıcı Nasıl Önlenir?
Alzheimer hastalığını önlemek için öncelikle sebze ve meyve tüketimini arttırmak ve mevsimine uygun besinler tüketmek aslında en büyük koruyucu bitkisel tedavi yöntemidir. Beslenmenin yanı sıra sigara, alkol ve benzeri gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak, düzenli gazete ve dergi okumak da hastalığın önlenmesi konusunda etkili faaliyetlerdir.
Alzheimer Başlangıcı Testi
Günümüzde Alzheimer teşhisinin konulabildiği bir test henüz yoktur. Ancak unutkanlık ve hafıza sorunları gibi belirtiler karşısında uzmanlar hastanın sağlık öyküsünü dinledikten sonra manyetik rezonans (MR) ve benzeri gibi tetkikler yaparak tüm bulguları bir bütün olarak inceleyerek tanı koyabilmektedir.